Treće izdanje gastromanifestacije

Salamijada svake godine sve bolja: U Ravnoj Gori više izlagača i niz zanimljivih druženja

Marinko Krmpotić

Dvadesetak poslastica trebalo je ocijeniti i procijeniti, a to znači i kušati / Foto M. KRMPOTIĆ

Dvadesetak poslastica trebalo je ocijeniti i procijeniti, a to znači i kušati / Foto M. KRMPOTIĆ

Nude se najrazličitije vrste salama i kobasica, od junetina ili svinjetine, odnosno raznih kombinacija, a imali smo i jednu s bučinim sjemenkama. Posebno za Gorski kotar izdvojili smo izradu lovačke salame (vepar, jelen), rekla je Blažica Sveticki



RAVNA GORA – I treće izdanje Salamijade donijelo je Ravnoj Gori niz zanimljivih gastrodruženja koja potvrđuju da ova priredba, izdrži li početna privikavanja i prilagodbe, ima budućnost. Ideju da se na jednom mjestu nađu ljudi koji se bave izradom kobasica, salama i ostalih raznih suhomesnatih proizvoda prihvaća sve veći broj izlagača, govori nam Blažica Sveticki, predsjednica udruge Plodovi gorja Gorskog kotara, koja je i ove godine glavni organizator druženja, a pomoć su pružili TIC Ravna Gora, DVD Kupjak te Udruga umirovljenika općine Ravna Gora, dok su pokrovitelji Općina Ravna Gora te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a.


Djelić suhomesnatih delicija / Foto M. KRMPOTIĆ


– Svi mi očekujemo puno više, ali ovakve priredbe do velikih uspjeha i posjećenosti dolaze malim koracima. Mi smo, primjerice, presretni što nam je ove godine na prigodnom izletu bilo više od sto ljudi što pokazuje kako smo se probili u smislu prepoznatljivosti. Zadovoljni smo i blagim rastom izlagača kojih je ove godine dvadesetak i iz različitih su dijelova Hrvatske. Nude se najrazličitije vrste salama i kobasica, od junetina ili svinjetine, odnosno raznih kombinacija, a imali smo i jednu s bučinim sjemenkama. Posebno za Gorski kotar izdvojili smo izradu lovačke salame (vepar, jelen) i nadamo se da će odaziv i dalje rasti, rekla je Sveticki.


Uz suhomesnate delicije nudilo se i puno toga drugog izvorno goranskog / Foto M. KRMPOTIĆ


Smatra kako u ovoj fazi ove manifestacije još nije vrijeme za veću prodajnu izložbu.




– Mi svakako k tome težimo, ali na ovogodišnjoj priredbi samo jedan sudionik ima registriranu firmu i bavi se prodajom. Za sada imamo puno više sudionika natjecanja koji ne rade da bi prodavali, nego za sebe, a na ovakvim se priredbama nastoje predstaviti i potvrditi kvalitetu onoga što rade. Sigurni smo da će ih baš ovo druženje motivirati, a sa željom da sve koji se bave ovom aktivnošću dodatno motiviramo i podučimo, mi smo i ove godine organizirali stručno predavanje “Korijeni tradicije i moderne potrebe: proizvodnja salama i lokalne pasmine svinja”, koje je održao Ivica Kos, rekla je Sveticki.


Uz majstore suhomesnatih proizvoda moglo se u ravnogorskom Domu kulture kupiti i podosta toga drugog, sir, med, suveniri, lavandino ulje… Odlično su sve nazočne zabavljali dečki iz Tria Kumpanjoni, uživati se moglo i etnokutku “Kak je blu prejk”, lijepo su glazbeno uživanje ponudili svirači Puhačkog orkestra KUD-a Sloga Ravna Gora, a cjelokupni program je umješno vodila Danijela Mihelčić.


Trio “Kompanjoni” podizao je raspoloženje / Foto M. KRMPOTIĆ