POZIV

Prva proljetna goranska manifestacija. Ravonogorci se pripremaju za Salamijadu

Marinko Krmpotić

Salamijadu Ravnogorci pripremaju u subotu 23. ožujka u sklopu tradicionalnog, već 15. po redu, festivala »Iz bakine škrinjice«. Bogat i raznovrstan program počinje u 12 sati u Domu kulture



RAVNA GORA – Prva ovogodišnja proljetna goranska turistička manifestacija bit će Salamijada koju Ravnogorci pripremaju u subotu 23. ožujka u sklopu tradicionalnog, već petnaestog po redu, festivala »Iz bakine škrinjice«. Druga ravnogorska Salamijada uz izbor najboljih mesnih delicija ponudit će posjetiteljima bogat i raznovrstan program koji počinje u 12 sati u Domu kulture sajmom autohtonih proizvoda i suvenira uz svirku trija Kumpanjoni te etnoizložba ravnogorskih običaja pod nazivom »Kak je blu prejk«.


Bogata gastroponuda


U 12.30 oni koji to žele krenut će na rekreativnu obiteljsku šetnju Poučnom stazom Plodovi gorja s vodičima iz turističke agencije Lynx and Fox, a od 14 sati moći će se uživati u svirci domaćih glazbenih snaga. Nastupit će Puhački orkestar KUD-a Sloga, MPZ Gimpl, Vokalna skupina VitaNeo te Dječji zbor Brezice.


Nakon svirke, a i tijekom nje, moći će se kušati zimski ručak (kobasice sa zeljem) te uživati u gastrokutku nazvanom »Uoči Uskrsa« tijekom koje će Vanja Vukadinović (gorskikotao.com) i Kasandra Draganić (vilicomkrozhrvatsku.com) predstaviti dio svoje bogate gastroponude. Od 15 do 16 sati na redu će biti degustacija salama uz ocjenjivanje posjetitelja, a u 16.30 počet će edukativna radionica tijekom koje će dr. sc. Ivica Kos održati predavanje »Aditivi u tradicionalnoj proizvodnji kobasica«. Najsvečaniji trenutak dogodit će se u 18 sati kad će početi proglašenje najboljih salama nazvano Zlatna kobasa, a u 18.30 počet će večernja zabava uz svirku tamburaša Rubato.


Kvalitetni pojedinci




Tijekom dana program će voditi poznati Domagoj Jakopović Ribafish, a organizatori ovog ranoproljetnog turističkog gastrodruženja su TIC Ravna Gora i Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, suorganizator je DVD Kupjak, a pokroviteljstvo potpisuju Općina Ravna Gora, Primorsko-goranska županija te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, rečeno je na prigodnoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka istaknuo da je, uz turističku prezentaciju, cilj ove priredbe i motiviranje domaćih proizvođača suhomesnatih proizvoda.


– Tradicija izrade dobrih suhomesnatih delicija jaka je na području Gorskog kotara, ali moj je dojam da nije dovoljno vidljiva te da mnogi kvalitetni pojedinci nisu dovoljno poznati. Baš ovom priredbom to želimo promijeniti te ukazati i na njihov kvalitetan rad i na ovaj dio goranskih gastropotencijala, posebno onih vezanih uz salame i ostale suhomesnate delicije vezane uz divljač. To je svakako goranska posebnost i nju, smatramo, treba isticati – rekao je načelnik Šćuka, a Blažica Sveticki, voditeljica TIC-a Ravna Gora, naglasila je da su ove godine samu priredbu »ukrasili« i brojnim drugim sadržajima.


– Sada ćemo imati i šetnju u rano proljeće, gastro i etnokutak, dobru ponudu hrane te bogat glazbeni program u kojem će se predstaviti ponajprije naši domaći izvođači. Također nam je želja da izbor najbolje salame bude što stručniji te da se i po tome u što većoj mjeri izdvojimo od sličnih priredaba. To znači da će svaku od delicija koja bude u konkurenciji pregledati stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta pa plasman neće ovisiti o nekom osobnom stavu, već jasno određenim kriterijima struke koji se znanstveno provjeravaju – rekla je Blažica Sveticki, najavivši da očekuje proizvođače iz Istre, Zagreba, Hrvatskog zagorja, Jastrebarskog te, naravno, Gorskog kotara.