Medun Fest u Liču / Snimila Danijela Pleše
Poznati hrvatski chef Dino Galvagno predstavljao je za ovu priliku osmišljen goranski sladoled od šumskog meduna, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna koji se mogao degustirati nakon što se upilo znanje kako se rade ti mini korneti.
povezane vijesti
U malom mjestu Lič kraj Fužina održao se tijekom subote prvi „Medun Fest, veseli i zdravi festival“ posvećen šumskom medunu koji je privukao brojne posjetitelje zbog bogatog i šarolikog programa, no i radi opskrbe domaćim i kvalitetnim proizvodima od meda za nadolazeću zimu.
Pri našoj posjeti centru Liča gdje su bili postavljeni štandovi s ponudom lokalnih OPG-ova Gorskog kotara, kao i ponudom gostujućih izlagača iz ostalih dijelova Hrvatske, zatekli smo i više nego odličnu atmosferu – što zbog samog događanja, lijepog vremena, odlične glazbene podloge, što zbog činjenice da se mogao degustirati goranski sladoled od meduna.
Zbog toga i ne čudi da je najduži red upravo bio ispred štanda gdje je Dino Galvagno – poznati hrvatski chef predstavljao za ovu priliku osmišljen goranski sladoled od šumskog meduna, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna koji se mogao degustirati nakon što se upilo znanje kako se rade ti mini korneti.
I sam Dino se u opuštenoj atmosferi našalio da je očito jako spor kada je ispred njegovog štanda stalno red. Ujedno je u kratkom predavanju poznati chef pojasnio kako se izrađuje sam sladoled te mini korneti što su neki vrijedno i zapisivali kao recept koji će isprobati u svojem domu.
Pri razgledavaju ostalih štandova, u oko upada i onaj Ivane Lesjak iz Čakovca koja je inače na odmoru u Hreljinu te je odlučila sudjelovati sa svojim izrađenim recikliranim nakitom od primjerice plastičnih čepova, dugmića, limenki na prvom Medun festivalu. Već tradicionalni lokalni goranski proizvođači poput OPG-a Zanoškar, OPG-a Milošević, OPG „ Zeleni san“, Obiteljskog gospodarstva Francišković, Mesnice Šafar također su osvajali svojim kvalitetnim proizvodima zajedno s još nekolicinom izlagača iz pojedinih dijelova Hrvatske gdje je naglasak na domaćim proizvodima.
Tijekom programa moglo se sudjelovati i u raznim edukativno-kreativnim radionicama, naučiti najbitnije o medunu, posjetiti besplatno Etnografsku zbirku u Liču te se besplatno provozati Turističkim vlakićem, ali i posjetiti Šumsku bajku u Liču te uživati i u njihovim programu.
Prema riječima načelnika Općine Fužine Davida Bregovca, Medun festival će se iduće godine ako bude sve kako treba održavati dva dana u Fužinama, a u Liču će biti Festival goranskog sira. Kako nam je pojasnio, cilj je imati festivale goranskih proizvoda, a na njega se nadovezala i Silvija Sobol iz Odjela za turizam Fužina poručivši da je ovogodišnji prvi Medun festival opravdao sva očekivanja jer su gosti cirkulirali tijekom cijelog dana te na kraju uživali u večernjem koncertu glazbene grupe Insula.