Foto Robert Pichler
Tradiciji dodali prstohvat mašte i dobili savršenstvo
povezane vijesti
U poznatom lokvarskom restoranu “Eva” u novu su turističku sezonu odlučili ući predstavljanjem dijela svojih raznovrsnih kulinarskih vještina vezanih uz hranu i piće utemeljene na goranskoj gastro tradiciji.
Konkretno, u suradnji s lukovdolskom Lynx Craft Distillery osmislili su nesvakidašnji meni u kojem su četiri slijeda jela praćena uživanjem u žesticama stvorenim na goranskom području.
Druženje su nazvali Gourmet Tasting a la Gorski kotar, pozvali turističke djelatnike i kolege iz drugih goranskih restorana te napravili vrlo zanimljivu večer koja je pokazala kako goranska gastro tradcija, ako joj se pristupi kreativno i maštovito, može biti izniman turistički adut.
Upravo to bila je i namjera ovog druženja, govori nam Mario Šubat, vlasnik restorana “Eva”.
A sline cure…
– Na ideju sam došao stoga jer smatram da se premalo zna o gastro mogućnostima Gorskog kotara. Cilj nam je pokazati kako Gorski kotar nema samo lovački gulaš i slična jela, već i itekako zanimljive mogućnosti vezane uz obradu jela autohtonog biljnog i životinjskog podrijetla koja možemo ponuditi na drugačiji, vrlo moderan način.
Tako smo za prvo predstavljanje odabrali pastrvu, meso medvjeda i jelena te štrudlu od borovnice, pripremili ih na poseban način i svakom od tih jela dodali piće utemeljeno na žestokim goranskim pićima koja proizvodi Lynx Craft Distillery.
Zajedno smo održali niz testiranja i kombiniranja jela i pića tražeći najbolju moguću kombinaciju da bi na kraju odabrali ovo što smo ponudili gostima.
A te kombinacije bile su ove – krenulo se s delikatesom goranske dimljene pastrve, osvježene hrenom i bogatom salatom, savršeno uparenom s London Dry Ginom.
Uslijedio je potom delikatesni rižoto od medvjeda pri čemu je meso medvjeda bilo oplemenjeno domaćim sirom, lokalnim začinskim biljem, ukiseljenim lukom i goranskim medunom.
Ovo bogato i snažno jelo spojeno je s pelinkovcem “Pelinova kći”, čija su blaga gorčina i slatkoća meduna istakli svaki zalogaj. Nakon mesa medvjeđe plećke i buta, slijedio je spoj ramsteka jelena i goranske travarice.
Ramstek od jelena obrađen je sous vide tehnikom (kuhanje u vakuumu na željenoj temperaturi) te poslužen uz domaći krumpir s karameliziranim lukom i majčinom dušicom te džemom od ribizla, a sve skupa obogaćeno je “Goranskom travaricom”, destiliranom od bilja iz Gorskog kotara, koja je dodatno naglasila rustikalne note ovog elegantnog jela.
Za kraj ove gourmet avanture uslijedila je štrudle od borovnica. sparena s ginom “Color Changing Edition”, koji u dodiru s tonikom vizualno transformira svoju boju s ljubičaste u rozu, kaže Šubat.
Dobre žestice
Sve skupa zaista je bilo poseban doživljaj, nesvakidašnji i stoga što uz ova jela obično ne idu žestice. No, itekako je ta kombinacija zanimljiva, a definitivno je moćno goranska, potvrdili su nam Marin i Maja Mihaljević Žulj vlasnici Lynx Craft Distillery i vrhunski stručnjaci u proizvodnji žestokih alkoholnih pića.
– Gorski kotar nema vina, ali ima puno dobrih žestica pa smo odlučili pokušati iskoristiti te mogućnosti. Zaista nije jednostavno spajati destilate s hranom i tu treba voditi računa da uz te žestice ide odgovarajuća hrana, tzv. teža i masnija hrana čije masnoće oblože jezik, a baš te masnoće žestice otapaju i ta se hrana sljubljuje s tim destilatima.
Naravno, za svaki od spomenutih slijedova napravili smo niz proba i tražili najbolje mogućnosti, rekli su Marin i Maja koji su prije svakog slijeda jela pojašnjavali vezu svakog od ponuđenih pića s jelom pa se tako zaista opuno moglo saznati.
Oduševljen prvim izdanjem priredbe Gourmet Tasting a la Gorski kotar je i Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar koji ističe kako je ova hvale vrijedna inicijativa nastavak podizanja ljestvice kvalitete vezane uz gastro ponudu goranskog područja.
– Većina naših restorana ide u tom smjeru traženja svog segmenta ponude, a ova prezentacija u “Evi” to potvrđuje te svakako pripomaže stvaranju rasta ugleda destinacije.
Svakako je pri tome dobro da su se u ovom slučaju vezali ugostitelji i proizvođači autohtonih proizvoda, konkretno žestokih pića, a pohvalnim smatram i to da su se vezali ljudi iz različitih dijelova Gorskog kotara, Lokava i Lukovdola.
Sve je uočljivije da su mlade generacije ljudi koji se na bilo koji način bave turizmom spremne na suradnju koja korist, vidi se i iz ovog primjera, donosi svima.
Vjerujem da će ovakve suradnje na goranskim prostorima biti još, rekao je Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar.
Iznova najesen
Mario Šubat najavljuje kako bi drugi Gourmet Tasting a la Gorski kotar trebao biti održan početkom naredne jeseni i bit će vezan uz neku drugu hranu i neka druga pića.
U međuvremenu moguće je u “Evi” uživati od srijede do nedjelje i to u vremenu od 12 do 21 sat.