Terase ne znače puno

Goranski ugostitelji traže da im se dopusti i rad u zatvorenom prostoru: ‘Neka su mjesta kod nas već mjesecima bez zaraze’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ako su, primjerice, Skrad i Brod Moravice već dva mjeseca bez zaraze, zašto tamo kafići ne bi radili i u zatvorenom dijelu, pita se Kauzlarić



DELNICE – Bolje išta nego ništa, narodna je poslovica kojom se može uobličiti stav većine goranskih ugostitelja koji su prije tjedan dana otvorili terase te pokrenuli kakav-takav oblik rada u svojim (pre)dugo zatvorenim ugostiteljskim objektima.


Većina njih misli kako je bolje da se radi bilo kako nego nikako, ali isto tako baš svi napominju da je to podnošljivo samo za početak. Odnosno, ne dođe li do puno većeg ublažavanja mjera, stanje neće biti dobro i radit će se s debelim gubitkom, a to je put u zatvaranje i prestanak rada. Zlatko Grgurić, vlasnik poznatog delničkog kafića Tin, ujedno i član Turističkog vijeća novoosnovanog TZ-a Gorskog kotara, ističe da ovih prvih sedam dana i ne mogu, bar za Gorski kotar, biti primjereno mjerilo, ponajprije stoga jer su svi koji su otvorili terase imali sreću s vremenom.


Dobro raspoloženje


– Početak ožujka kod nas još uvijek znači snijeg, u najboljem slučaju kišu i maglu. Umjesto toga, mi smo imali nekoliko predivnih zimskih sunčanih dana koji su temperaturom bili blizu nule ili malo iznad nje, pa se na terasama ipak moglo bar nakratko sjediti. No, od kraja ovog tjedna predviđa se loše vrijeme s kišom, što znači da na terasama vjerojatno neće biti nikoga. Zato ćemo, možda i putem TZ-a Gorskog kotara, pokrenuti inicijativu prema županijskom Stožeru civilne zaštite da se razmotre mogućnosti da se onim goranskim sredinama koje imaju mali broj zaraženih ili ih uopće nemaju, omogući rad kafićima i u zatvorenom prostoru, rekao je Grgurić.




Da bi dobro bilo u Gorskom kotaru, bar u nekim sredinama, omogućiti i rad u zatvorenim dijelovima kafića, smatraju i u Skradu, koji od kraja prošle godine nema niti jedan registriran slučaj oboljenja od bolesti COVID-19. Marina Crnković, konobarica u kafiću Play, koji na terasi ima po epidemiološkm odredbama pravilno raspoređena četiri stola, kaže da su i oni i gosti jedva dočekali da prorade bar terase.


– Odaziv ljudi je jako dobar, a bio bi i bolji da je bar malo toplije. Naravno, ljudi ostaju kraće no inače jer ih tjera niska temperatura, ali smo za početak zadovoljni, iako je promet daleko od prošlogodišnjeg. No, najvažnije je da se radi, rekla je Marina Crnković, a njezine riječi potvrđuje i dobro raspoložena ekipa domaćih ljudi koji su jutarnju kavu ispijali uz niz duhovitosti i »dobacivanja« od stola do stola što je samo potvrda koliko ljudima nedostaje ovakvog druženja.


Jasna pravila


I dok se u kafićima bilježi ipak određeno zadovoljstvo i optimizam, u restoranima je stanje teže. Poznata ravnogorska Bijela ruža radi samo za goste u pansionu te nudi i hranu za van, rekao nam je Luka Maravić, ističući da im je to zasada jedini izvor prihoda.


– Imamo i kafić Fancy u središtu Ravne Gore, ali ga nismo otvorili jer smatramo da bismo bili na čistom gubitku, i to priličnom. Bez mogućnosti rada kafića i u zatvorenom prostoru, smatram, goransko ugostiteljstvo ne može izdržati duže vremena, kaže Maravić, a s njim se slaže i Boris Kauzlarić, vlasnik delničkog restorana »Kauzlarićevi dvori«, koji je nezadovoljan činjenicom da, po njemu, državni Stožer Civilne zaštite ugostitelje smatra izvorom zaraze.


– Kafići i restorani sigurno nisu izvor zaraze jer se tu pravila znaju i poštuju. Drugo su noćni barovi i za njih razumijem ograničenja, ali sve nas druge trebalo bi pustiti da radimo. Dozvola vezana za rad terasa za goranske ugostitelje jest donekle i besmislena jer ovdje terase nemaju smisla do početka svibnja. To što smo proteklih nekoliko dana imali sunčano vrijeme nije pravilo, već izuzetak, a i uz sve to sunce na terasama nije bilo ugodno sjediti. Smatram da bi na onim dijelovima kontinentalnog područja gdje je malo zaraženih trebalo dozvoliti rad kafićima i restoranima u cijelosti.


Ako su, primjerice, Skrad i Brod Moravice već dva mjeseca bez zaraze, zašto tamo kafići ne bi radili i u zatvorenom dijelu, pita se Kauzlarić dodavši da se za sezonu sprema i na taj način što će povećati broj stolova na terasi, ali će i uz sav taj trud i ulaganja, opet ovisiti o tome kakvo će biti vrijeme.


Individualan pristup


– S ovim poticajima vezanim za veći pad prometa nekako ćemo izvući ovaj treći mjesec, ali što će biti dalje, vrlo je upitno. Jer, primjerice, dogodi li se kišoviti travanj, tko će sjediti na terasama? Zbog toga, ali i činjenice da je epidemiološko stanje na goranskom području jako dobro, trebalo bi omogući rad kafićima i u zatvorenom prostoru. Ako se pak pojavi zaraza, mislim da lokalni stožer odmah može reagirati i zatvoriti taj lokal. Smatram da bi trebalo raditi na taj način, a ne nas baš sve svrstavati pod jednaka pravila, rekao je Zlatko Grgurić.


Nacionalni Stožer CZ-a pozvan u Kauzlarićeve dvore


Što za Gorski kotar znači dozvola rada na terasama restorana, pojasnio je Boris Kauzlarić.


– To ide otprilike ovako. Vani je sunce, ali i 5-6 stupnjeva Celzija, ma neka je i 10. Stižu gosti i naručuju hranu koju će čekati 15-20 minuta jer mi toliko treba za kvalitetnu pripremu. Onda oni jedu isto toliko. I sad sami izračunajte kako se čovjek koji je došao nešto dobro pojesti osjeća nakon 30-35 minuta sjedenja na 5-6 stupnjeva Celzijevih?! Strah me da ovi iz državnog Stožera civilne zaštite to uopće ne razumiju pa pozivam Beroša i sve ostale da dođu do mog restorana i ja ću ih svjetski uslužiti. Sve na moj račun. A onda neka mi nakon pola sata kažu imaju li njihova pravila smisla za goranske restorane, jezgrovit je i slikovit Kauzlarić.