Foto R. Pichler
On je demonstrirao izradu četiri polutrajna proizvoda od svinjskog mesa, sva četiri utemeljena na tradicijskim goranskim mesnim prerađevinama
povezane vijesti
DELNICE – Turistička zajednica (TZ) Kvarnera u suradnji s Turističkom zajednicom(TZ) Gorskog kotara i goranskim ugostiteljima organizirala je novi ciklus aktivnosti na razvoju gastronomije u Gorskom kotaru te je tako održana praktična radionica na temu Jednogodišnje životinje: polutrajni proizvodi od svinjskog mesa pripremljeni u vlastitoj kuhinji. Praktičnu poduku je vodio chef Zdravko Tomšić, suradnik TZ-a Kvarnera za gastronomiju, koji je demonstrirao izradu četiri polutrajna proizvoda od svinjskog mesa, sva četiri utemeljena na tradicijskim goranskim mesnim prerađevinama. Inače, svinjsko meso je i povijesno bitno za Gorski kotar, jer je kao jednogodišnja životinja bila jedan od nositelja goranske gastronomije i gastronomske baštine. Jetrena kobasica, »zalito« meso, hladetina te svinjski filet u začinskom bilju su prerađevine koje su u doba kada nije bilo hladnjaka, bile način čuvanja mesa u Gorskom kotaru.
Posjet pogonu
Tijekom edukacije također je organiziran i posjet jednom proizvodnom pogonu s preradom i sušionicom mesa te su ugostitelji imali prilike pogledati kompletan proces pripreme polutrajnih proizvoda. Druga radionica odnosila se na pripremu zimnice pod nazivom Zimnica iz vlastite kuhinje: fermentacija & soljenje & kiseljenje u octenoj otopini & šećerenje.
Nakon obje radionice organizirane su degustacije proizvoda te su bili organizirani tematski ručkovi i večere i to u lovranskom restoranu Food & Wine bar Ganeum te planinarskom domu Vagabundina koliba smještenom na cesti koja vodi od Fužina prema Bribiru. Ručkovi i večere bili su prilika da ugostitelji vide kako se na kreativan i tehnički napredan način tradicijske namirnice i tradicijski okusi mogu prezentirati u modernom i avangardnom obliku. Kroz jednu od degustacija, kvarnerski proizvođač Buretić Bregi kroz svoje polutrajne proizvode od svinjskog mesa pokazao je usmjerenje svojih proizvoda u segmentu delikatesnog programa namijenjenog boljim restoranima, delikatesnim dućanima te hotelima visoke klase.
Kombinacija kuhinja
– Ovim edukacijama zaokružili smo jednu jako dobru godinu za kvarnersku gastronomiju gdje goranska kuhinja ima iznimno važnu ulogu i upravo nas ta kombinacija goranske, primorske i otočne kuhinje čini jedinstvenima. Kroz aktivnosti koje smo osmislili i pokrenuli, otvorili smo mnoga pitanja aktualnog stanja gastroscene s tim da smo najjači naglasak stavili na poticanje upotrebe tradicionalnih namirnica, kreativnosti i stjecanje novih znanja i vještina u razvoju gastronomije Gorskog kotara. Potencijal Gorskog kotara u gastronomiji je zaista ogroman. Gorski kotar zapravo ima sve preduvjete da svoj imidž kao destinacija izgradi na jedinstvenoj autohtonoj gastroponudi i gastroiskustvima. Hvala Turističkoj zajednici Gorskog kotara te našim goranskim ugostiteljima što su prihvatili našu inicijativu, što sudjeluju na edukacijama i što ulažu u svoje znanje, kazala je direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov.