SEDMA SEZONA

FOTO Wine EnoGastro VIP Event 2023. otvoren u riječkoj “Bonaviji”: Izlagača nikad više, brojne radionice počele s Belicom

Edi Prodan

Vrhunac događanja bila je elitna radionica "Mira i tri mušketira" koju je vodila jedna od najboljih somellierki Europe, Mira Šemić



Nikada veći broj izlagača, njih 55, gostiju kojih je na otvorenju bilo više od tri stotine kao i izuzetno bogat program radionica najvažnije su karakteristike prvog ovogodišnjeg Wine EnoGastro VIP Eventa u organizaciji tvrtke Ricerca Mercat koji je u srijedu 1. ožujka otvoren u riječkom hotelu Bonavia Plava Laguna.


– Iznimno mi je zadovoljstvo otvoriti već 27 po redu u sedmoj sezoni Wine event koji okuplja najznačajnije ljude iz eno, gastro kao i turističke djelatnosti. Nizom radionica koje vode istaknuti stručnjaci približit ćemo noviteta iz eno i gastro svijeta, marketinga, naprosto svega onog što unapređuje naš turizam, istaknuo je Dantes Begić, vlasnik Ricerca Mercata kao i idejni začetnik ove iznimno važne i korisne manifestacije.





A da je riječ o događanju koji značajno unapređuje domaću turističku industriju, ukazala i lista najznačajnijih uzvanika. Od gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića kao i direktora TZG Rijeke Petra Škarpe, direktorica TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov te dožupana PGŽ Petra Mamule.



Iznimno bogat program mnogobrojnih predavanja i radionica, a zanimljivo je bilo konstatirati kako je dvorana s 80 mjesta bila prepuna, otvorila je ona naziva Belica – od zaboravljenog do vrhunskog vina koju su vodili Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić vina te enolog dr. Tomislav Pavlešić.



Ta je radionica bila uistinu višeslojno korisna jer uz oživljavanje i podizanje kvalitete nekad i ne baš kvalitetnog couveea, pokazala je kako Kastav, kao i cjelokupni prostor nekadašnje Općine Rijeka pa i šire ima itekakav potencijal za širenje nasada vinove loze i proizvodnju visoko kvalitetnih vina. Belica uz mirno vino ima i svoj pjenušac, ukupna je proizvodnja ok šest tisuća butelja, tako da Kastav kao i najznačajniji opatijski hoteli u svojoj ponudi imaju i vrhunsku Belicu, vino koje je prije dvadesetak godina bilo nemoguće vidjeti u tom kontekstu. Radionica je imala i degustacijski dok je Belica bila povezana s jelima vrhunskog chefa i sommeliera Nenada Kukurina.



Vrhunac događanja bila je elitna radionica “Mira i tri mušketira” koju je vodila jedna od najboljih somellierki Europe, Mira Šemić.


Velik broj izlagača, i ne samo vinara – Radgonske gorice, Prelac, Matić, Ščurek, Degrassi, potom krčki proizvođači žlahtine – nego i proizvođača žestokih pića i likera kao što je to riječka Suza s linijom Fiuman ili Kotač iz Lokava sa zanimljivim goranskim biljnim likerima, potom proizvođači kave ili suhomesnatih proizvoda okrunili su Saša Began chef zadarske Foše, Stiven Vunić chef Zijavice, Marko Lučić iz PIK-a Vrbovec kao i team kuhara hotela Bonavia na čelu s Igorom Lesicom.



S obzirom na kvalitetu i značaj po hrvatski turizam, VIP event, nakon Rijeke ide u još niz istarskih i dalmatinskih gradova, ima veliku potporu HTZ-a, PGŽ-a, Grada Rijeke, TZ Kvarnera i TZG Rijeke te Obrtničke komore kao i nekoliko općina, gradova i TZ-a s područja PGŽ dok su mu pokrovitelji ministarstva turizma i poljoprivrede.