
Snimila: Ana Krizanec
Gostuje 14 craft pivovara iz čitave Hrvatske - od King'sa, Big Jospeha, Brumana ili Bure od onih najbližih, preko zagrebačkih legendi kao što je to Medvedgrad, Zmajska, The Garden ili Pulfer i Mlinarica, pa Varionice, Angeluša i Nove runde sve do dalmatinskih Brloga ili Maskerona
povezane vijesti
Najveći ikad u Rijeci, najsadržajniji i najdugotrajniji – sve se te odrednice mogu vezati uz Rijeka Craft Beer Festival koji se u za tu prigodu posebno uređenom Exportdrvu organizira od četvrtka do ranih noćnih sati subote na nedjelju.
– Željeli smo Rijeci i svima koji povezuju rock kulturu s kulturom craft piva ponuditi u svakom smislu sadržajni festival. Iz tog smo razloga okupili najbolje hrvatske craft pivare, kao i neke od proizvođača žestokih alkoholnih pića te uz gostovanje kvalitetnih rock bandova ponuditi istinski sadržajnu i kvalitetnu zabavu. Nadamo se uspjehu koncepta jer Rijeku doživljavamo upravo kao grad koji je “gladan” takvih sadržaja. Bilo bi nam drago da festival uspije, da postane tradicionalan, s naše je strane sve učinjeno da tako i bude. Ostaje na Rijeci i okolini pokazati jesmo li bili u pravu, istaknuo nam je Marino Srdoč čija je tvrtka Aurea Ark uz Brewtigu i organizator festivala.
Gostuje dakle 14 craft pivovara iz čitave Hrvatske – od King’sa, Big Jospeha, Brumana ili Bure od onih najbližih, preko zagrebačkih legendi kao što je to Medvedgrad, Zmajska, The Garden ili Pulfer i Mlinarica, pa Varionice, Angeluša i Nove runde sve do dalmatinskih Brloga ili Maskerona.
– Tek sam krenula raditi s Burom, prvi sam put na jednom ovakvom festivalu, vjerujem da će biti uspješan, da će ljudi uživati, kako u našim pivama tako i u pripremljenom programu, istaknula nam je Antonia Rubelj koja radi na Brlogovom prodajnom mjestu.
Posebno je zanimljiva vlasnička postava porečke Bure koju čine Alessandro Zaecchinati i
Claudio Rossi. Njih dvojica, iz Milana te Monze, u Poreč su doselili prije desetak godina od kad traje i uspješno poslovanje Bure.
– Supruga mi je Istrijanka pa je to jedan od razloga našeg dolaska u Hrvatsku, a koncept ovog festivala u Rijeci je jako dobar i paše uz naše vizije poslovanja, istaknuo nam je Zecchinati.
Ozbiljan i pun planova je, kao i uvijek, Tomislav Juretić, jedan od ključnih ljudi Big Josepha.
– Stalno radimo na inoviranju proizvodnje, a uskoro dolazi do jedne prave riječke fuzije koja bi trebala imati dobar uspjeh kod poklonika dobrih mikseva. Za sada toliko, smijem vam još samo reći da je s druge strane Suza sa svojim proizvodima, tajanstven je bio Juretić koje je, poput Srdoča, željno iščekivao realizaciju festivala i njegovo preslikavanje na riječku scenu.
A kad je već spomenuta Suza, red je bio porazgovarati i s njenim vlasnikom Borjanom Suzićem.
– Naš je forte za ovu sezonu, a vrlo smo blizu istinski značajnoj obljetnici 25 godina poslovanja, pelinkovac Laval koji je obogaćen pulpom naranče i limuna, dok mu je glavni sastojak apsolutno domaći pelin, onaj s Učke, istaknuo nam je Suzić.
Zanimljiv je bio susret i s Davorom Simičićem iz Varionice, jedne od temeljnih, pionirskih hrvatskih craft pivovara koja je svoj pogon danas ima u Pisarovini.
– Koncept festivala je dobar, no svaka craft prezentacija može imati drugačiji sadržaj. Ekipa koja se ovih dana okupila u Rijeci je jako dobra, mnogo je tu iskusnih pivara, kao i onih koji su tek krenuli na taj put. Veselimo se dolasku u Rijeku, vjerujemo da će se ova priča i nastaviti, naglasio nam je Simičić.
U večernjim satima sva tri dana su i koncerti apsolutno prilagođenih bendova kao što su Mandrili i Lynco koji nastupaju večeras, u četvrtak te tako i otvaraju festival, preko Savršenih Marginalaca i Kreše i Kiselih Kiša u petak do subotnjeg finala s Finta de Mona i Psihomodo Pop.
Iznimno je bogat i prateći program u čijem su središtu radionica kuhanja piva ili paneli te kvizovi na temu crafta, kao i Tattoo Zona te Barber Corner u kojem se svatko od posjetitelja može i urediti, odnosno preurediti te game zona s popularnim igrama.
Cijena dnevnih ulaznica, koje je moguće kupiti i on line na adresi rijekacraftbeerfest.com su 15, odnosno 20 eura, trodnevna je 30 eura.