Foto Ana Križanec
Prekrasni ambijent vinograda i vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom ugostio je vrhunsko eno-gastro događanje
povezane vijesti
Ne postoji ništa loše u hedonizmu. O tome nas je još davno prije Krista učio antički filozof Epikur. Jer, čovjek po prirodi teži stanju postizanja ugode i užitka, odnosno stanju izbjegavanja nelagode i boli.
Ipak, Epikur je naučavao o vrsti prosvjećenog hedonizma – hedonizma koji mora biti umjeren i odmjeren, koji ne teži ispunjenju tek kratkoročnih i ispraznih ciljeva, koji ne šteti drugima, a u konačnici niti nama samima…
I upravo je jednom ovakvom hedonističkom događaju bilo moguće prisustvovati danas u prekrasnom ambijentu vinograda i vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom.
Riječ je o prvom Kvarnerskom pjenušavom doručku u vinogradu, podprojektu Salona pjenušavih vina Zagreb, organiziranom u suradnji Salona i Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog, Turističke zajednice Kvarnera te udruženja Kvarner Wines (Vina Kvarnera).
Autohtoni proizvodi
Vrhunsko eno-gastro događanje okupilo je respektabilan broj posjetitelja, koje, u neobaveznom, zabavnom i ladanjskom okruženju i uživanju, nije mogla omesti niti uporna i snažna bura.
Na ovoj manifestaciji, kojom se promovira pjenušava destinacija i lokalne, autohtone naimirnice, predstavili su se krčki vinari udruge Kvarner Wines, domaćin Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić.
Kako nam je pojasnio direktor udruženja Kvarner Wines Žarko Stilin, od krčkih vinara pjenušce su predstavile vinarije Nada, Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i dvije poljoprivredne zadruge – PZ Vrbnik i Gospoja.
Dobar zalogajčić
Bio je tu i gostujući, slovenski vinar iz vinarije Albiana iz Dolenjske, koja je na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani pobijedila u kategoriji bijelih pjenušavih vina sa svojom Peninom Brut.
Fina kapljica “pita” i dobar zalogajčić, pa su se tako osim pjenušavih vina lokalnih sorti mogli kušati i domaći zagrizi sirane Runolist iz Krasna, naresci Buretić Bregi, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti, domaće trešnje iz Ledenica, med i medenjaci OPG-a Komadina, bribirski prisnac OPG-a Kršul, čokolada slastičarnice Toš…
Za dobru i opuštenu atmosferu i potpuni ugođaj pobrinuo se Zvonimir Radišić Trio. Vinogradom su se šuljale jazz melodije i ritmovi, koje su, uz Zvonimira Radišića, proizvodili Henry Radanović i Tonči Grabušić.
Regija gastronomije
Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu otvorila je organizatorica pjenušavih doručaka i predsjednica Salona pjenušavih vina Zagreb Marija Vukelić.
Vukelić je podsjetila kako je ideja pjenušavih doručaka nastala u doba koronavirusa, kad su se Hrvati i Slovenci udružili u nastojanju da smišljeno i strateški promoviraju svoje pjenušave destinacije.
– Pjenušave doručke u vinogradima održali smo u Zagorju, Pleševici, Srijemu, Erdutu, Međimurju i sada samo ovdje na predivnom Kvarneru, rekla je Vukelić te istaknula kako joj je velika čast biti u vinariji Pavlomir, koja sa svojim pjenušcima postiže uistinu vrhunske i zavidne rezultate.
Direktorica TZG-a Novi Vinodolski Tena Peričić podsjetila je na veliku, 145. obljetnicu organiziranog turizma na području Novog Vinodolskog, kao i 25. obljetnicu vinarstva u Pavlomiru.
Razvoj enogastronomije
– Navedene obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja je upravo ovaj Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, rekla je Peričić.
Manifestaciji je nazočila i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je istaknula kako Kvarner već godinama radi na enogastronomiji i njenom razvoju.
– Zasigurno znate i da 2026. godine Kvarner postaje europska regija gastronomije. I ovaj event, odnosno pjenušavi doručak, čini veliki značaj u čitavom tom projektu, što nas izrazito veseli, rekla je direktorica TZ-a Kvarnera.
Vlasnik vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš zahvalio je vinarima na odazivu, Salonu pjenušavih vina Zagreb, Gradu Novom Vinodolskom, Primorsko-goranskoj županiji i spomenutim turističkim zajednicama na organizaciji ovoj jedinstvenog događanja.