Snimio Vedran Karuza
Sve namirnice za jela koja su kuhali su donirana, a od mnogih dobrih recepata pomalo je iznenađujuće djelovala kalja čiji je subotnji autor bio chef Dalibor Horvat Hoky
povezane vijesti
Melita Maslak je ujedinila Rijeku, povezala grad i građane koji su spremni učiniti sve da ta jedinstvena osoba, ta gorda i nesebična Riječanka uspije unatoč teškoj borbi koju za zdravlje koju vodi bezmalo dva desetljeća. I to kao majka četvero djece koja su svoje formativne godine provodila uz svu tu borbu, uz svu tu želju za životom čitavo vrijem protkano i osobnim angažmanom na bezbrojnim humanitarnim akcijama kojima je upravo Melita – pomagala drugima.
Akciju koje je ujedinila Rijeku pokrenula je Udruga Srce za nju na čijem se čelu nalazi Katarina Kukolj.
– Iskreno smo ganuti sa svime što se danas, u ovu silno vedru subotu 23. studenog, od sedam sati u jutro kad se krenulo s donatorskom akcijom Veslajmo za Melitu u Fitness centru Legacy gym, Škurinjska cesta 1 pa sve do ovog što smo mogli pratiti na Korzu događalo. Kažem, od 24-satnog maratona u veslanju na spravama, nadalje. Prvo smo veslale mi, članice udruge Srce za nju, potom zdravstveni djelatnici, brojni sportaši svih kategorija, a kroz 24-satnu akciju veslat će i vatrogasci, interventna policija, zaštitari, poslovni subjekti, članovi riječkih udruga, pojedinci, svi koji žele pomoći Meliti ali i pokazati da smo dio zajednice koja ne okreće glavu od tuđih problema. Ovo što smo vidjeli od 11 sati kad je počelo veliko finale gastro događaja “Kuhamo za Melitu” je pak bilo divno, istinski divno, istaknula nam je Kukolj.
A bila je riječ o doslovno eksploziji želje da se pomogne Meliti. Od 11 sati se po prigodnoj cijeni od pet eura moglo kupiti tripice, gulaš, kalju, tjesteninu s tartufima, kaubojski fažol, lignje na brudet, pizzu, palentu kompiricu i kao desert – savijaču s jabukama. Akcijom, iako su uključeni kuhari bježali od bilo kakvog međusobnog isticanja, koordinirala je Doris Vlah, vrsna i jako popularna kuharica s Kvarnera. Bila je tu i njezina kolegica iz aktualne serije Masterchefa Ljiljana Milovanović Ferenčić, potom znani profesionalci Kristijan Kozmić, Larry Ambrozich i Arno Rusich, ma svi kuhari dobrog srca koji se uvijek stavljaju na raspolaganje organizatorima humanitarnih akcija. Sve namirnice za jela koja su kuhali su donirana, a od mnogih dobrih recepata pomalo je iznenađujuće djelovala kalja čiji je subotnji autor bio chef Dalibor Horvat Hoky.
– Punim nazivom Lička kalja, jelo je to koje bi na našim menuima moralo biti najmanje dva puta tjedno, posebno u ovim zimskim danima. Riječ je o specifičnom, tradicijskom varivu koje se sastoji od obilja povrća, junećeg i janjećeg mesa te svježeg kupusa. Spremao sam i drugo, ali kalja je definitivno bila jako zamijećena, pojasnio nam je Hoky.
Sve pripremljene porcije, a bila je riječ o njih 500, su doslovno razgrabljene, a umjesto traženih pet eura, mnogi su uplaćivali dvostruko pa i više. Velika gužva, tako da do 13 sati više nije bilo bilo čega finog i domaćeg.
– Divna je ovo i vrlo uigrana ekipa koja se bespogovorno stavlja na raspolaganje iskrenim humanitarnim akcijama. Melita je i sama često bila s nama kako bi pomogla drugima, sada smo ovdje i mi za nju, istaknula je Vlah.
Nakon Korza sve se opet preselilo na Škurinje, na veslanje. Ne možda svi jutarnji akteri, ali da oni koji su se željeli pridružiti humanitarnoj akciji veslanjem. Melita, ta jedinstvena osoba koja je boreći se za svoje zdravlje izdigla do simbola borbe za zdravlje svih nas. Ma ne samo za zdravlje, Melita je osoba koja mijenja socijalne tokove, koja otuđenje pretvara u zajedništvo, koja naprosto daje životu humani smisao. Akcija za njezino zdravlje će sigurno uspjeti, možemo istaknut da je već uspjela. Kad se vidjelo s koliko strasti za životom i Melitnim zdravljem diše današnje Korzo, možemo s mirom u duši zaključiti: Melita je pobijedila.