JESEN U LICI

Dodijeljene nagrade najboljim likerima, Milan Dotlić dobitnik pet zlatnih medalja

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

U kategoriji rakija podijeljeno je mnoštvo srebrnih i brončanih odličja, a lička je tradicija ovoga puta opravdana izvrsnim likerima



GOSPIĆ – Agronomski institut Osijek za ovogodišnju priredbu Jesen u Lici dodijelio je mnoštvo srebrnih i brončanih medalja za kvalitetu rakija. U ovoj kategoriji niti jedan proizvođač popularnih rakija nije zadovoljio stroge kriterije struke niti osvojio zlatno odličje. No, ličku je tradiciju samo donekle opravdao 62-godišnji Milan Dotlić iz Nebljusa kod Donjeg Lapca.


Šest srebra


Na zadnjem ocjenjivanju voćnih rakija i likera Dotlić je osvojio pet zlatnih odličja za svoje likere od drena, oraha, gloga, malina i dunja. Milan je za ovu prigodu eksperimentirao i na ocjenjivanje dostavio još šest likera, za koje je dobio šest srebrnih odličja.
– Malo sam eksperimentirao i radio likere od kruške tepke, jabuka, višanja, trešanja, jagoda, ali i od trnjina, naranča i maslačka. Ne podcjenjujem srebrne medalje, ali moja znatiželja svemu je kriva. Zanimalo me kako na te proizvode gleda struka i nakon podrobne analize rezultati su bili izvanredni. Ove sam godine kući donio ukupno 16 medalja! Svoje likere ne prodajem jer uglavnom nema kupaca. Kada netko k meni i navrati da bi kupio poneki liker, ja mu ga uglavnom darujem. Ostale likere podijelim rodbini i prijateljima. Ti ljudi što pitaju za moje likere uglavnom nisu Ličani, kaže Dotlić.





Nastavlja kako se naši ljudi i dalje od žestokih pića »kunu« samo u rakiju, premda se u tu ponekad nađu rakije vrlo loše kvalitete. On se od 2003. godine bavi ovi poslom i stalno osvaja nagrade. Ove godine posebno je zadovoljan jer ni jedan njegov liker nije ostao bez nagrade. Za uspjeh njegovih likera nema puno filozofije, temelj je prirodna rakija jabukovača koju prilikom proizvodnje zadrži na jakosti od 35 posto alkohola.


Rakija bez dodataka


– Takvu rakiju proizvodim bez ikakvih dodataka. Drugi dio tehnologije odnosi se na dodavanje supstanci čiji okus želim u nekom likeru. Ove sam godine puno vremena proveo tražeći u šumama plodove divlje kruške i oskoruše. Uvjeren sam da će to biti također likeri posebno ugodne i mirisne arome. Lika je inače izvrstan teren za sve sorte voća, pitomog i divljeg. Zato nas ne treba čuditi što je lička šljiva bistrica naoko skromnih dimenzija, ali joj po sastavu nema premca, rekao nam je Milan Dotlić, proizvođač koji je ove godine osvojio najviše odličja na Jeseni u Lici.


Prema njegovim riječima svoje likere ne prodaje, tako da niti ove godine u Gospiću nije imao svoj prodajni štand. Njegov OPG živi isključivo od pripremanja i prodaje sijena za ishranu stoke za koju je također struka dokazala kako je izvrsne kvalitete jer sadrži optimalno osušenu travu bogatoga sastava.