NOVA KNJIGA

“100 vodećih hrvatskih restorana”: Promocija 28. izdanja popularnog gastrovodiča okupila ponajbolje hrvatske ugostitelje

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Promocija 28. izdanja popularnog gastrovodiča i dodjela plaketa vodećim restoranima, što još od 1995. godine organizira Karin Mimica, okupila je u Rijeci ponajbolje hrvatske ugostitelje



 


RIJEKA – Prezentacija novog izdanja knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24” te 28. dodjela plaketa za “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica”, okupila je danas u Rijeci ponajbolje hrvatske ugostitelje koji su se ove godine našli na listi. Riječ je o izboru koji vodi Karin Mimica, a iz kojeg je proizašao Klub Gastronaut. Mimica je prilikom dodjele nagrada istaknula kako se izbor provodi još od 1995. godine, što ga čini najdugovječnijim brendom kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu. Do sada su na listu ušla 522 restorana, a posljednjih godina u nju je ugrađen i QR kod koji otvara besplatna hrvatska i engleska online izdanja knjige.


Časni odbor


– Ove godine glasalo se za više od 2.400 restorana, a glasalo je više od 20.000 gostiju. Osim samih gostiju, i sami ugostitelji su kroz upitnike davali svoje ocjene, dok je konačnu riječ, kao i svake godine, dao Časni odbor projekta. Članovi Časnog odbora su se potrudili da se titula Restaurant Croatica 2022. dodijeli restoranima koji su imali glasove i gostiju i struke, koji imaju kapaciteta za zadovoljavanje potreba zahtjevnijih gostiju te su otvoreni gotovo cijelu godinu, pojasnila je Mimica.





Podsjetila je i kako je projekt krenuo iz ideje da se tih 90-ih godina uopće detektira što je hrvatska gastronomija te je ljestvica otada iz godine u godinu dizana sve više. Ponajbolji hrvatski restorani predstavljeni su, dakle, u novom izdanju vodiča “100 vodećih restorana”, a čija je podtema ove godine održivost.


– Svi znamo da se gosti u destinaciji žele osjećati posebno, a posebno će se osjećati kada probaju nešto što nisu probali nigdje drugdje. Stoga čuvajte i nudite svaku svoju posebnost, makar to bio i samo začin iz vašeg vrta, ili namirnica od susjednog dobavljača. To je ono što čini razliku, kazala je voditeljica projekta.


Ruža jela


Isto tako, novost u ovogodišnjem izdanju je i Ruža jela. Naime, uz tridesetak restorana stoji QR kod koji vodi na aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle ona potječe, dok je debljina latice proporcionalna udjelu namirnice u jelu. Centar Ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira, dakle, u samom restoranu.



Današnja je svečanost bila prilika da se dodijele i posebna priznanja onima koji su na listi najduže. Restorani koji su se svih 28 godina izbora uspjeli održati na listi su: Rivica u Njivicama, Stari Puntijar u Zagrebu, Nautika u Dubrovniku, metkovska Villa Neretva, Zlatna Ribica u Brodarici i opatijska Bevanda. Punih 26 godina se na listi, pak, nalaze, opatijski Plavi podrum, ozaljski Žganjer, karlovački Lovački Rog te Kapetanova kuća u Malom Stonu.


SVIH 28 GODINA NA LISTI


Rivica (Njivice), Stari Puntijar (Zagreb), Nautika (Dubrovnik), Villa Neretva (Metković), Zlatna Ribica (Brodarica) i Bevanda (Opatija)


Kvarnerski i istarski predstavnici


Kvarner i Istru na listi predstavljaju i oni s nešto kraćim stažem, i to: San Rocco (Brtonigla), Trošt (Vrsar), Badi (Lovrečica), Spinnaker (Poreč), Cap Aureo (Rovinj), Dream (Rovinj), Puntulina (Rovinj), Vodnjanka (Vodnjan), Veritas (Pula), Bodulka (Šišan), Zijavica (Mošćenička Draga), Ganum (Lovran), Villa Ariston (Opatija), Bevanda (Opatija), Osteria Veranda (Opatija), Navis (Opatija), Stancija Kovačići (Rukavac), Kukuriku (Kastav), Oštarija Fortica (Kastav), Jist (Viškovo), Nebo (Rijeka), Nautica (Rijeka), Aquila (Rijeka), Domino (Dramalj), Faro (Dramalj), vinotel Gospoja (Vrbnik), Barbat (Barbat), Artatore (Mali Lošinj) i Boškinac (Novalja).