Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Medun ne potječe od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši karakterističih za ovaj kraj i stoga je jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara, kaže dr. Dražen Lušić
DELNICE Proizvođači meda s područja Primorsko-goranske županije već su odradili znatan dio posla vezan uz postupak dobivanje etikete izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna, a cjelokupan postupak trebao bi, procjenjuju u Udruzi proizvođača meduna, biti gotov za otprilike godinu i pol dana, istaknuto je na jučerašnjem skupu pčelara i medara na radionici održanoj u delničkom Hotelu »Risnjak«.
Sudionicima su predstavljene dosadašnje aktivnosti vezane uz izradu stručne podloge Programa zaštite izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna, autohtonog proizvoda Gorskog kotara, a pojašnjavajući ideju da se krene u ovaj projekt dr. Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju riječkog Medicinskog fakulteta ističe da je medun već dugo jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara i to ponajprije stoga jer ne potječe od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši koje su karakteristične za ovaj kraj.
– Ta medna rosa ima karakteristike koje je bitno razlikuju po fizikalno-kemijskim i nutritivnim svojstvima od drugih pa nam sve to daje za pravo da tražimo i dobijemo etiketu izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna.
Vidmar naglašava i činjenicu da je u bivšoj državi ljubljanski Medex, div u proizvodnji meda, izgrađen baš na goranskom medunu. – Pa kad su oni mogli u doba mraka, siguran sam da možemo i mi sada iskoristiti to prirodno bogatstvo, rekao je Vidmar složivši se s konstatacijom da je Gorski kotar raj za pčele, a to znači i ekološki raj.
Naravno, dobivanjem tih oznaka izvornosti dodatno se valorizira i obogaćuje područje s kojeg taj proizvod dolazi pa bi dobivanje te etikete puno značilo za Gorski kotar u svakom pogledu. Aktivnosti koje su potrebne da bismo zatražili takvu etiketu ukupno traju tri godine, a mi smo sada negdje na polovici. Mogućnosti da steknemo etikete izvornosti zemljopisnog podrijetla goranskog meduna su velike, a drago nam je što uz nas koji se bavimo pčelarstvom i proizvodnjom meda imamo podršku od PGŽ-a pa do lokalnih samouprava, rekao je dr. Lušić.
Branko Vidmar, predsjednik Udruge proizvođača meduna koja je i pokrenula službenu inicijativu o stjecanju spomenute etikete posebno naglašava da je program po kojem se to radi izuzetno kvalitetan.
– Tu razinu kvalitete dosegli smo, između ostalog i stoga što smo – za razliku od mnogih drugih – zaista povezali proizvodnju i znanost. Naša traženja argumentirana su dokazanim činjenicama i stoga smo uvjereni da ćemo u planiranom roku realizirati zamišljeno te da će za godinu i pol dana medun biti jedan od rijetkih zaštićenih proizvoda zemljopisnog podrijetla na području PGŽ-a što će biti naš doprinos brendiranju Gorskog kotara u cjelini, rekao je Vidmar dodavši da slijede znanstvena i povijesna istraživanja, a u planu je i izdavanje monografije sa svim pojedinostima o medunu.