Foto: iStock
Nedavna istraživanja bacila su novo svjetlo na utjecaj koji životinjska prehrana ima na naš planet
povezane vijesti
Naši prehrambeni izbori imaju veliki utjecaj na planet, a smanjenje količine mesa i mliječnih proizvoda može značajno utjecati na vaš prehrambeni trag.
Analiza prehrane i uzgoja stoke koju je proveo projekt Livestock, Environment and People (LEAP) Sveučilišta u Oxfordu otkrila je da veganska prehrana ima dramatično smanjenje utjecaja na okoliš, od korištenja zemljišta i vode do emisija i zagađenja.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Food, analiziralo je prehranu 55.504 ljudi i ispitalo 38.000 farmi, smještenih u 119 zemalja.
Utvrđeno je da bez obzira na to gdje i kako je hrana proizvedena, životinjska prehrana ima veći utjecaj na okoliš.
Veganska prehrana imala je oko 75% manje emisija i korištenja zemljišta nego prehrana s visokom konzumacijom mesa, i to sa oko više od 100 grama mesa dnevno.
Također je imala gotovo 54% manju potrošnju vode od prehrane bogate mesom i oko 73% manje zagađenja vode od otjecanja.
Biljna prehrana također je imala manji utjecaj na biološku raznolikost.
Negativni utjecaji uzgoja hrane i stoke na okoliš dobro su poznati. Zasebno istraživanje objavljeno 2021. godine otkrilo je da su emisije iz prehrambenog sustava činile oko 34% ukupnih globalnih emisija od 2015. godine.
No nedavna analiza različitih prehrana jedna je od najopsežnijih te vrste, pokazujući da jedenje manje mesa može dovesti do dramatičnog smanjenja utjecaja na okoliš.
Ovo istraživanje predstavlja najopsežniji pokušaj povezivanja podataka o potrošnji hrane s podacima o utjecajima proizvodnje hrane na okoliš.
Poticanje potrošača da smanje potrošnju mesa i poticanje vegetarijanaca na vegane trebalo bi rezultirati nižim emisijama.
Prema istraživanju, bit će potrebne promjene u prehrani kako bi se prehranilo više ljudi kako ljudska populacija bude nastavila rasti, a istovremeno će se ograničiti utjecaj na okoliš.
Autori su primijetili da će zemlje s visokim dohotkom morati znatno smanjiti količinu hrane i pića životinjskog podrijetla kako bi utjecaj na okoliš zadržali unutar sigurnih granica.