Foto iStock
povezane vijesti
Konzumacija prerađenog ili crvenog mesa povećava rizik od dijabetesa tipa 2, a samo dvije kriške šunke dnevno povećavaju tu opasnost za čak 15 posto, sugerira dosad najveća studija na tu temu iza koje stoji Sveučilište u Cambridgeu i u kojem je sudjelovalo 2 milijuna ljudi diljem svijeta.
Studija pruža dosad najopsežnije dokaze o vezi između mesa i bolesti koja predstavlja jednu od najvećih opasnosti za globalno zdravlje.
Više od 400 milijuna ljudi ima dijagnosticiran dijabetes tipa 2, koji je vodeći uzrok sljepoće, zatajenja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih udova. Uz održavanje zdrave tjelesne težine i više kretanja, dokazi upućuju na to da je jedan od glavnih načina za smanjenje rizika od bolesti poboljšanje prehrane.
Profesorica Nita Forouhi sa Sveučilišta Cambridge, viša autorica studije, rekla je za The Guardian:
“Naše istraživanje pruža dosad najopsežniji dokaz o povezanosti konzumiranja prerađenog i neprerađenog crvenog mesa i rizika od dijabetesa tipa 2”.
Znanstvenici su otkrili da je samo 50 grama prerađenog mesa dnevno povezano s 15 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2 u sljedećih 10 godina. Konzumacija 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, pak, što je ekvivalentno malom odresku – povezano je s 10 % većim rizikom od bolesti.
Uobičajena konzumacija 100 g mesa peradi dnevno bila je povezana s 8 % većim rizikom.
“Iako naši nalazi pružaju sveobuhvatnije dokaze o povezanosti između konzumacije peradi i dijabetesa tipa 2 nego što je to ranije bilo dostupno, veza ostaje nesigurna i potrebno ju je dodatno istražiti”, tumači Forouhi.
Glavni autor studije, dr. Chunxiao Li, također s Cambridgea, rekao je da je nova analiza ispitala podatke svih pojedinačnih ispitanika. Ta je tehnika omodućila konkretnije dokaze o vezi različitih vrsta mesa i dijabetesa tipa 2.
“Podaci sugeriraju da bi izbacivanje crvenog i prerađenog mesa iz prehrane moglo ne samo zaštititi ljude od srčanih bolesti i moždanog udara, već i od dijabetesa tipa 2, bolesti koja je u porastu diljem svijeta. Studija je vrlo dobro napravljena”, potvrdio je profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu.
Savjet je da se meso unosi umjereno, a da se za smanjenje rizika od dijabetesa 2 konzumira više povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki, grada, graška i leće. Sve treba pratiti i odgovarajućom tjelesnom aktivnošću.