Švedsko otkriće

Preko proteina u krvi moguće predvidjeti mogućnost razvijanja dijabetesa tipa 2 godinama prije njegove pojave

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Otkriveno je da više razine proteina folistatina koji cirkulira u krvi predviđaju dijabetes tipa 2 do devetnaest godina prije početka bolesti, bez obzira na druge poznate čimbenike rizika



Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Lund u Švedskoj, razvoj dijabetesa tipa 2 može se predvidjeti u određene osobe godinama unaprijed.


Točnije, znanstvenici su izolirali protein u krvi po kojem se može vidjeti da će netko razviti spomenutu bolest čak 19 godina prije njene pojave.


Dijabetes tipa 2 bolest je moderne civilizacije i poznati su načini kako minimizirati mogućnost njegove pojave. Naoko, prevencija je jednostavna: jesti zdravu hranu, biti mršav i fizički aktivan, no u praksi ta jednostavna pravila većina ljudi zanemaruje svjesno ili nesvjesno.




No, ako je budućnost dijabetesa „zapisana“ u proteinu, to zvuči kao predestinirana stvar koju se ne može izbjeći. Nedoumicu pojašnjava dr. Yang De Marinis, izvanredna profesorca na Sveučilištu Lund i glavni autor studije.


„Otkrili smo da više razine proteina folistatina koji cirkulira u krvi predviđaju dijabetes tipa 2 do devetnaest godina prije početka bolesti, bez obzira na druge poznate čimbenike rizika, kao što su dob, indeks tjelesne mase (BMI), razine glukoze u krvi natašte, dijeta ili tjelesna aktivnost.“


Dakle, trebala bi biti riječ o uzročno-posljedničnoj vezi. Naš životni stil može dovesti do viših razina folistatina, a on pak godinama kasnije do pojave dijabetesa.


Ovo otkriće temelji se na studijama koje su pratile 5.318 ljudi tijekom 4 do 19 godina na dvije različite lokacije u Švedskoj i Finskoj.


Kako piše Sci Tech Daily, folistatin je protein koji se uglavnom luči iz jetre i koji je uključen u regulaciju metabolizma. Studija je istraživala što se događa s tijelom kada folistatin u cirkulaciji postane previsok. Znanstvenici su otkrili da folistatin potiče razgradnju masti iz masnog tkiva, što rezultira povećanim nakupljanjem lipida u jetri. To zauzvrat povećava rizik od bezalkoholne bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2.


“Ova studija pokazuje da folistatin ima potencijal postati važan biomarker za predviđanje budućeg dijabetesa tipa 2, a također nas dovodi korak bliže razumijevanju mehanizama iza bolesti”, zaključuje dr. Yang De Marinis.


Sljedeći korak je razvijanje alata za test krvi, gdje se rezultati s panela proteinskih biomarkera mogu imputirati u algoritam vođen umjetnom inteligencijom, te u konačnici dati pacijentima ocjenu rizika od mogućeg razvijanja dijabetesa tipa 2.