Foto Pixabay
Njegovu priču ispričali su liječnici u izvješću objavljenom u časopisu Jama Cardiology
povezane vijesti
Osam mjeseci jeo je samo meso, maslac i od dva do četiri kilograma sira dnevno. Muškarac u dobi od otprilike 40 godina hvalio se da se zahvaljujući takvoj prehrani osjeća energičnije, da je postigao mentalnu jasnoću te da je smršavio. Sve dok nije primijetio čudne žućkaste nakupine u naborima dlanova, stopala i laktova i otišao u bolnicu Tampa General Hospital pri Sveučilištu Florida kako bi shvatio što se događa, piše Il Corriere della Sera.
Mangia maxi dosi di carne, burro e formaggio: le sue mani diventano gialle per il colesterolo alle stelle https://t.co/idywr2IvcC
— Corriere della Sera (@Corriere) January 31, 2025
Ozbiljne posljedice
Njegovu priču ispričali su liječnici u izvješću objavljenom u časopisu Jama Cardiology. Čovjekove prehrambene navike imale su naime ozbiljne posljedice na njegovo zdravlje, do te mjere da mu je ukupni kolesterol u krvi premašio 1.000 miligrama po decilitru (mg/dl), što je vrijednost pet puta veća od normalne (maksimalna referentna vrijednost je 200 mg/dl).
A Florida Man’s Meat, Cheese, and Butter Diet Caused His Hands to Seep out Cholesterol https://t.co/0odeve2GNH
— Gizmodo (@Gizmodo) January 26, 2025
Ksantelazma
Kardiolozi su dijagnosticirali ksantelazmu, prilično rijetko stanje, uzrokovano viškom masnoće u krvi koje dovodi do istjecanja ovih lipida. Konkretno, kolesterol koji se taloži ispod kože izlučuje se, bojeći tkiva žutom bojom. To ukazuje na prekomjernu koncentraciju masnoća u krvi ili druge metaboličke bolesti. Obično se ove žućkaste mrlje pojavljuju na kapcima (s mekim i žućkastim plakom različite veličine), ali i na naborima ruku i stopala, na tetivama i zglobovima.
Liječnici su spomenutom muškarcu predložili da prekine opasnu dijetu, ali da bi mu uklonili žućkaste mrlje bilo je potrebno primijeniti krioterapiju tekućim dušikom ili laserski tretman.
La dieta può cambiare radicalmente il nostro corpo. Anche in… https://t.co/vtjRajN1BA
— ilGiornale (@ilgiornale) January 31, 2025