Foto: iStock
Genskom modifikacijom znastvenici s John Innes centra, uspjeli su postići da jedan plod rajčice sadrži vitamina D3 koliko i dva srednje velika jaja ili 28 grama tune koje su preporučene kao namirnice s višim udjelom vitamina D
povezane vijesti
Četrdeset posto Europljana ima nedostatak vitamina D, kao i milijardu ljudi diljem svijeta. Koliko je vitamin D važan, govori činjenica da je njegov manjak povezan s većim rizikom od oboljevanja od raka, demencije i mnogim drugim vodećim uzrocima smrtnosti. U pandemiji znanstveno je utvrđena veza niske razine vitamina D u tijelu i podložnosti zarazi koronavirusom.
Preko izloženosti ultraljubičastim zrakama ljudske kože suncu dobivamo dio vitamina D, ali veći dio u naše tijelo dolazi preko hrane. Nažalost, nutritivna vrijednost masovno proizvedene hrane pada, a uz to sve veći dio svjetske populacije oslanja svoju prehranu kroz procesirane mesne proizvode, a zna se da je najbolji izvor vitamina D riba. Kombinacija loše ishrane i malo izlaganja suncu vodi u hipovitaminozu.
Kako znanstvenici nikad ne miruju tako su s ovim saznanjem na umu oni iz John Innes centra u Norwichu, krenuli tražiti rješenje. I izgleda da su ga našli.
Istraživači su koristili modificiranje gena kako bi isključili specifičnu molekulu u genomu rajčice čime je povećana koncentracija provitamina D3 u plodovima i lišću biljaka rajčice. Izlaganjem UVB svjetlu, dakle suncu, taj je provitamin transformiran u vitamin D3.
Rajčice prirodno sadrže jedan od gradivnih blokova vitamina D3, koji se zove provitamin D3 ili 7-dehidrokolesterol (7-DHC), u svom lišću na vrlo niskim razinama. Međutim, provitamin D3 se inače ne nakuplja u zrelim plodovima rajčice.
Genskom modifikacijom znastvenici s John Innes centra, neovisne ustanove za istraživanje i obuku u znanosti o biljkama i mikrobima osnovan davne 1910. godine, uspjeli su postići da jedan plod rajčice sadrži vitamina D3 koliko i dva srednje velika jaja ili 28 grama tune koje su preporučene kao namirnice s višim udjelom vitamina D. Količina vitamina D u ovakvoj rajčici ovisi i o izloženosti suncu, što je izloženost veća, veća je i koncentracija vitamina D.
Posebna koncentracija vitamina D ovom modifikacijom postignuta je u listovima rajčice koji sadrži 600 mikrograma vitamina D3 po gramu osušene tvari, a preporučena dnevna doza za odrasle je tek 10 mikrograma. Kod uzgoja rajčice listovi su obično otpadni materijal, ali oni od modificiranih biljaka mogli bi se koristiti za proizvodnju dodataka vitamina D3 pogodnih za vegane ili za obogaćivanje hrane.