iStock
povezane vijesti
Stariji ljudi koji redovito piju kavu imaju manji rizik od razvitka demencije, pokazalo je novo istraživanje. Ali u ovoj priči postoji i jedna “kvaka” – povezanost se odnosi samo na nezaslađenu kavu s kofeinom.
Otkrili su to kineski znanstvenici analizom zdravstvenih kartona 204.847 ljudi u dobi od 40 do 69 godina. Zapisi su uključivali navike konzumiranja kave i dijagnozu slučajeva demencije tijekom devetogodišnjeg perioda.
“Veći unos kave s kofeinom, osobito nezaslađene, povezan je sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti i povezanih demencija te Parkinsonove bolesti. No povezanosti nema kod kave zaslađene šećerom i umjetno zaslađene kave”, pišu znanstvenici.
Sudionici su podijeljeni u pet grupa – oni koji ne piju kavu, oni koji piju do jedne šalice dnevno, oni koji piju do dvije šalice dnevno, do tri šalice dnevno i zadnja skupina koja pije više od tri šalice kave na dan. Najbolji rezultati utvrđeni su kod posljednje skupine, ali dokazano je da ispijanje bilo koje količine kave smanjuje za 34 posto rizik od Alzheimerove bolesti, za 37 posto kod Parkinsonove bolesti i čak 47 posto manji rizik od smrti zbog neurodegenerativne bolesti.
Kava je, međutim, morala biti nezaslađena i s kofeinom. Znanstvenici drže da bi određena svojstva kofeina mogla štititi mozak od demencije, no postoji teza da šećer i umjetni zaslađivači ometaju dobrobiti kofeina.
“Dodavanje šećera ili umjetnih sladila kavi može imati štetne učinke. Preporuka zato naginje prema konzumaciji nezaslađene kave s kofeinom”, stoji u zaključku studije.