Foto: iStock
U studiji Atherosclerosis Risk in Communities rizik od zatajenja srca nije se mijenjao između 0 do 1 šalice kave dnevno, no zato je bio oko 30% niži kod ljudi koji su pili najmanje 2 šalice dnevno
povezane vijesti
Analiza tri velike studije bolesti srca pokazala je da ispijanje jedne ili više šalica kave s kofeinom može biti povezano sa smanjenim rizikom od zatajenja srca. Zanimljivo da konzumacija bezkofeinske kave nije imala istu korist, štoviše, naslućuje se da povećava rizik od zatajenja srca.
Svaka od studija, prvotno objavljenih u Circulation: Heart Failure, žurnalu American Heart Associationa i analaziranih na znanstvenom portalu Sci Tech Daily, uključivala je najmanje 10 godina praćenja, a zajedno su pružale informacije o više od 21 000 odraslih sudionika u SAD-u.
Kako bi analizirali ishode pijenja kave s kofeinom, istraživači su kategorizirali dnevnu konzumaciju šalica na 0, 1, 2 i 3+. Sami unos kave se samoprijavljivao i nije bila definirana neka standardna mjerna jedinica o „jakosti“ šalice.
U sva tri istraživanja, osobe koje su prijavile ispijanje jedne ili više šalica kofeinske kave imale su povezani dugoročni smanjeni rizik zatajenja srca, s time da se u studijama naziva Framingham Heart i Cardiovascular Health taj rizik, u usporedbi s ne konzumiranjem kave, tijekom desetljeća smanjio za 5 do 12% po šalici kave dnevno. U studiji Atherosclerosis Risk in Communities rizik od zatajenja srca nije se mijenjao između 0 do 1 šalice kave dnevno, no zato je bio oko 30% niži kod ljudi koji su pili najmanje 2 šalice dnevno.
Istovremeno, čini se da je pijenje kave bez kofeina u nekim slučajevima imalo suprotan učinak. U studiji Framingham Heart se rizik od zatajenja srca značajno povećavao sve većom konzumacijom bezkofeinske kave, dok u studiji Cardiovascular Health nije bilo povećanja ili smanjenja rizika.
Dodatna istraživanja potvrdila su da je konzumacija kofeina iz bilo kojeg izvora povezana sa smanjenim rizikom od zatajenja srca, a kofein je bio barem dio razloga očite koristi od pijenja više kave.
Ipak, znanstvenici naglašavaju kako još uvijek nema dovoljno jasnih dokaza na temelju kojih bi se moglo preporučiti povećanje konzumacije kave jednakom snagom i sigurnošću kao, primjerice, prestanak pušenja, gubitak kilograma ili vježbanje.
„Iako su pušenje, dob i povišeni krvni tlak među najpoznatijim čimbenicima rizika od srčanih bolesti, neidentificirani čimbenici rizika za srčane bolesti ostaju.“ – izjavio je jedan od glavnih autora studije dr. David P. Kao.
Usprkos svojoj iscrpnosti, sve tri studije su imale poprilične limite budući da nisu detaljno pratile neke važne varijable poput veličine samih šalica, vrste kave, ili podrijetlo kave. Ti su čimbenici mogli rezultirati različitim razinama kofeina. Uz to, istraživači naglašavaju da su izvorne studije detaljno prikazivale samo kavu s kofeinom ili bez kofeina, stoga se ovi nalazi možda neće odnositi na energetska pića, čajeve s kofeinom, čokoladu i ostale prehrambene proizvode koji sadrže kofein.
“Rizici i koristi od ispijanja kave teme su koje su u stalnom znanstvenom interesu zbog popularnosti i učestalosti konzumacije u cijelom svijetu. Studije koje izvještavaju o povezanosti s rezultatima i dalje su relativno ograničene zbog nedosljednosti u procjeni prehrane i analitičkim metodologijama, kao i problema s prehrambenim unosom koji sami prijavljuju.” – istaknula je dr. sc. Linda Van Horn, član American Heart Association’s Nutrition Committeeja.
Prema američkim prehrambenim smjernicama, tri do pet šalica kave dnevno mogu biti dio zdrave prehrane, ali to se odnosi samo na običnu crnu kavu. The American Heart Association upozorava da su popularna pića na bazi kave često visokokalorična. Uz to, unatoč blagodatima, istraživanje je pokazalo da kofein također može biti opasan ako se prekomjerno konzumira, posebice kod djece.