Foto: iStock
Studiju su zajedno proveli znanstvenici bolnice Brigham Women’s iz Bostona i Sveučilišta Murcia u Španjolskoj koji su 19 žena u postmenopauzi dali 100 g čokolade ujutro, unutar sat vremena od buđenja i noću, unutar sat vremena prije spavanja
povezane vijesti
Prema novom istraživanju provedenom na ženama u postmenopauzi, jedenje određene količine čokolade tijekom uskog vremenskog roka ujutro može pomoći tijelu da sagorijeva masnoće i snižava razinu šećera u krvi.
Zbog visokog udjela masti, šećera i kalorija, konzumacija čokolade, posebice kod žena u postmenopauzi koje su sklonije nakupljanju kilograma, obično se povezuje s debljanjem kroz duži period, naravno ovisno o količini.
Međutim, analiza nasumičnih kliničkih studija koju prenosi The Beet, otkrila je da dodatak čokolade tijekom određenog vremenskog razdoblja (u rasponu od 2 do 24 tjedna, ovisno o eksperimentu), nema utjecaja na tjelesnu težinu ili raspodjelu masti.
Studiju su zajedno proveli znanstvenici bolnice Brigham Women’s iz Bostona i Sveučilišta Murcia u Španjolskoj koji su 19 žena u postmenopauzi dali 100 g čokolade ujutro, unutar sat vremena od buđenja i noću, unutar sat vremena prije spavanja. Nalazi, prvotno objavljeni u žurnalu The FASEB Journal, potvrdili su da konzumacija čokolade ujutro ili noću nije rezultirala debljanjem.
Čokolada ujutro ili navečer može promijeniti glad i apetit, sastav mikrobiota, spavanje i još mnogo toga. Također, konzumacija ograničene količine čokolade ujutro može pomoći u sagorijevanju masnoća i smanjenju razine glukoze u krvi, a navečer ili noću može utjecati na metabolizam odmora i vježbanja sljedećeg jutra.
“Vrijeme odabira hrane važan je čimbenik u kontroli tjelesne težine. Naša otkrića pokazuju da ne samo što jedemo, već i kada jedemo, može utjecati na fiziološke mehanizme koji su uključeni u upravljanje tjelesnom težinom. Nekoliko bioloških mehanizama moglo bi objasniti uzročno-posljedične veze između kasne prehrane i nepovoljnog kardiometaboličkog zdravlja“ – zapisali su istraživači u ovoj studiji.
Istraživanje je također pokazalo kako je konzumacija čokolade ujutro (natašte) smanjila razinu glukoze u krvi za 4,4 posto u usporedbi s kontrolnom. Konzumacija navečer je pak povećala razinu glukoze.
Za razliku od većine studija čokolade, koje govore o blagodatima tamne čokolade, ova je rađena s mliječnom čokoladom, koja nema toliku količinu snažnog polifenola nazvanog Epigallokatehin galat (EGCG), za kojeg se smatra kako pomaže tijelu da sagorijeva masnoće djelujući na tjelesne senzore koji mu daju do znanja je li želudac pun ili prazan.
Ova nova studija je bila ograničena na žene u postmenopauzi stoga istraživači planiraju daljnja ispitivanja koja bi trebala biti izvedena na muškarcima i mlađim ženama s ciljem potvrde ovih nalaza i dobivanja novih saznanja.