Krajem lipnja započinju prijave srednjoškolskih programa za sve osmaše u Republici Hrvatskoj. Povodom upisa, razgovarali smo s ravnateljicom Ugostiteljske škole Opatija, Sibilom Roth, čija škola je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Škola trenutačno provodi dva velika EU projekta vrijedna gotovo 11,8 milijuna eura, no što to konkretno znači za učenike, koji na jesen kreću u njihovu školu?
„Ove godine vrijeme upisa protječe u jako dobrom ozračju budući da je interes za strukovne škole sve veći. To nas dodatno veseli, jer na jesen ulazimo u obnovljene i novoopremljene zgrade naše škole, zahvaljujući EU projektu „MREŽA KOM5ENTNOSTI“ te će time naši učenici imati nove, moderne kabinete i učionice“, objasnila je ravnateljica Sibila Roth.
Uz navedeni projekt, Ugostiteljska škola Opatija provodi i EU projekt „RCK Recept“, čija je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja kroz inovativne metode poučavanja, obrazovanja odraslih te cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja. Zahvaljujući ovom projektu, Ugostiteljska škola Opatija prva u Hrvatskoj uvodi modularnu nastavu, a predstavlja i novo zanimanje – tehničar/ka posluživanja.
„Novo zanimanje je zanimanje za moderne i uspješne turističke radnike 21. stoljeća! Učenici koji upišu ovo zanimanje imat će prošireno znanje – osim konobarskih vještina, savladat će vještine sommeliera, bariste, enologa, nutricionista. Naglasak je na kreativnosti i raznolikosti, prvenstveno na praktičnom radu u školi, hotelima i restoranima.“
Novo zanimanje uvodi se paralelno s modularnom nastavom koja je nova metoda obrazovanja. Modularna nastava je fleksibilna, jer učenik sam prilagođava program prema svom tempu savladavanja gradiva i svojem vremenu. Bitno je za naglasiti da je modularna nastava efikasna, jer dopušta učenicima da odabiru module i izborne predmete koji su za njih relevantni i koji ih posebno zanimaju. Ravnateljica Sibila Roth nabrojala je samo neke od izbornih predmeta:
„Mogu se odabrati predmeti poput vještina barmena, sljubljivanje hrane i vina, gastronomija kroz povijest, izrada i objava digitalnih sadržaja na društvenim mrežama, posluživanje na stranom jeziku i slično. Neke od vještina koje će učenici moći naučiti su organizacija prijema i smještaja gostiju, razlikovanje svjetskih sorta vina, različite tehnike i načini posluživanja jela, korištenje digitalnih tehnologija u ugostiteljstvu, i još mnogo toga“.
Tehničari i tehničarke posluživanja školu će pohađati 4 godine i imat će mogućnost nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu. Osim navedenog smjera, škola provodi i dosadašnje obrazovne programe za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Upitali smo ravnateljicu zašto je Ugostiteljska škola atraktivna za osmaše?
„Škola nudi edukaciju za najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, a pravi je trenutak za upis u strukovno obrazovanje, s obzirom da su strukovni ranici cjenjeniji no ikad u Hrvatskoj. Učenici imaju mogućnosti raditi praksu u vrhunskim ugostiteljskim objektima, a otvorena im je mogućnost i nastavka obrazovanja na fakultetima. Za nas je početak nove školske 2023./2024. godine početak suvremenog poučavanja u novim prostorima, koji nam pružaju velike mogućnosti kreativnog i inovativnog obrazovanja. Našim aktivnostima potvrđujemo da opravdamo izbor naše škole kao centra izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu“, zaključila je Sibila Roth.
Više detalja o obrazovnim programima možete naći na službenoj stranici – https://ugostiteljskaskolaopatija.hr/
Projekt: RCK RECEPT
Ukupna vrijednost projekta: 7.788.588,48 Eura
Bespovratna sredstva: 7.788.588,48 Eura
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.