Školska godina bliži se kraju, a za osmaše to znači odabir srednje škole i smjera u kojem žele nastaviti svoje obrazovanje. Jedna od škola koja će na jesen spremno dočekati nove učenike i učenice je Ugostiteljska škola Opatija, koja je postala centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu.
Zahvaljujući statusu regionalnog centra kompetentnosti, škola trenutačno provodi čak dva velika EU projekta vrijedna gotovo 11,8 milijuna eura, u sklopu čega su razvili novi smjer i novo zanimanje – tehničar/ka posluživanja.
Učenici koji upišu Ugostiteljsku školu Opatija će, dakle, od ove jeseni imati prilike obrazovati se za novo zanimanje, a još jedna novost je da će učenici prvi u Hrvatskoj pohađati modularnu nastavu. O čemu je riječ, objasnila nam je Slobodanka Orešković, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ugostiteljske škole Opatija i članica radne skupine za izradu novog zanimanja.
„Novo zanimanje uvodi se paralelno s modularnom nastavom. Uz opće-obrazovne predmete i strukovne predmete, nude se i izborni predmeti. Učenici će moći po svojim afinitetima birati izborne sadržaje. Netko će izabrati digitalnu pismenost, a netko će izabrati somelijerstvo. Učenici napreduju prema vlastitom tempu i biraju sadržaje koji ih zanimaju. To je uobičajena praksa u Europi – nastavnici usmjeravaju pažnju učenika na ono što im je važno i time se podiže motivacija kod učenika. Također, učenici će pohađati kvalitetniji i opsežniji program hrvatskog jezika i matematike, čime im se omogućuje lakše polaganje državne mature i upis željenog fakulteta.“
Današnjem tržištu rada nedostaje kvalitetna radna snaga, stoga su profesori zaduženi za izradu novog kurikuluma stavili poseban naglasak na buduće tehničare i tehničarke posluživanja, koji će kroz modularnu nastavu steći sva potrebna znanja i kompetencije za rad u ugostiteljskoj industriji. Prednost modularne nastave je što previđa i veći broj sati praktičnog rada u moderno opremljenim kabinetima i kod poslodavaca u renomiranim ugostiteljskim objektima, kojih u Opatiji ima na pretek.
„Mi smo kao grupa krenuli s puno entuzijazma. Još u početku samo shvatili da se u sustavu obrazovanja stvari trebaju mijenjati. Danas svatko misli da može biti konobar. Ono čemu mi težimo je stavljanje naglaska na kvalitetne turističke radnike i kvalitetan turizam. Tehničari i tehničarke posluživanja imat će prošireno znanje – osim konobarskih vještina, imat će vještine sommeliera, bariste, enologa, nutricionista. Naglasak je na kreativnosti i raznolikosti, prvenstveno na praktičnom radu u školi, hotelima i restoranima“, objasnila je profesorica Orešković.
Uz navedeno, u kurikulumu je predviđeno da tehničari i tehničarke posluživanja steknu znanja u područjima komunikacijskih vještina, posluživanjima na stranim jezicima, suvremenim trendovima u gastronomiji, osnovama poduzetništva i marketinga, individualnim pristupima gostima i još mnogo toga. Tehničari i tehničarke posluživanja školu će pohađati 4 godine i imat će mogućnost nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu.
Ugostiteljska škola Opatija idealno je mjesto za stjecanje znanja i ovladavanju vještina posluživanju hrane i pića, upoznavanju kuhinja drugih zemalja, različitih kultura i tradicija. Uz novo zanimanje, škola provodi obrazovne programe za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste, a riječ je o najtraženijim zanimanjima u Hrvatskoj.
Uz činjenicu da prvi u Hrvatskoj uvode modularnu nastavu te vještine koje se mogu savladati kroz novo zanimanje, Ugostiteljska škola Opatija pravo je mjesto za moderne i uspješne turističke radnike 21. stoljeća.
Sve detalje vezane uz upis u Ugostiteljsku školu Opatija možete pratiti na službenoj stranici – https://ugostiteljskaskolaopatija.hr/
Projekt: RCK RECEPT
Ukupna vrijednost projekta: 7.788.588,48 Eura
Bespovratna sredstva: 7.788.588,48 Eura
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.