TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA

Institucije su važna stavka razvoja turizma na Kvarneru

Edi Prodan

THALASSOTHERAPIA CRIKVENICA - Nakon Opatije i Crikvenica je proglašena klimatskim lječilištem

THALASSOTHERAPIA CRIKVENICA - Nakon Opatije i Crikvenica je proglašena klimatskim lječilištem

Godina na čitavoj vremenskoj liniji razvoja kvarnerskog turizma je mnogo, ali su zato zadnje tri dekade koje je svojim znanjem, aktivnostima kao i stručnim poticajima obilježila Turistička zajednica Kvarnera bile iznimno utjecajne za napredak svih elemenata Kvarnera kao jedne od tri vodeće hrvatske regije.

Veliki jubilej, 180 godina dokumentiranog bavljenja organiziranim turizmom Opatije, ima čitav niz razvojnih faza. Dio znanstvene javnosti ih dijeli ponajprije na prvih dvadeset godina kad je turizam egzistirao uglavnom na, današnjim rječnikom, privatnoj inicijativi.


Poznato je dakako da se početak turizma u Opatiji vezuje za izgradnju Vile Angioline, no istinski zamah te danas važne grane hrvatskog gospodarstva se događa 1884. godine kada je izgrađen Kvarner, prvi hrvatski hotel. A nakon što je tim liječnika i znanstvenika nekadašnje Austro-ugarske monarhije utvrdio neosporne blagodati klimatoterapije i talasoterapije, carskim dekretom prvo Opatija, a zatim otok Lošinj i Crikvenica proglašeni su klimatskim lječilištima. Od tada pa do danas, tu su dolazile i uživale u rajskom ambijentu mnoge kraljevske glave, umjetnici i elita iz svijeta bogatih i slavnih. I upravo na temeljima brige o tjelesnom i duhovnom zdravlju otvaraju se vrata turizma i Kvarner postaje prva prava turistička destinacija na istočnom dijelu Jadrana.


Prirodne ljepote i specifična klima


Turizam sa sobom donosi i razvoj svih pratećih djelatnosti – od izgradnje željeznice, hotela i druge infrastrukture, do uređenja kupališta i razvoja specijalizirane ponude i usluga – te dolazi do pravog procvata prvo zdravstvenog, a kasnije i turizma u najširem smislu te se cijela regija pretvara u privlačnu destinaciju: od Opatijske rivijere, do Riječkog područja, Crikvenice i Novog Vinodolskog koji je lani obilježio 145 godina turizma, zatim otoka Krka, Cresa, Lošinja i Raba koji je ove godine obilježio 135 godina organiziranog turizma te Gorskog kotara gdje su Fužine ove godine proslavile 150 godina turizma.


Iznimno važnu – uz komponentu prirodnih ljepota i specifične klime, te ljudskog rada – stavku razvoja turizma na Kvarneru čine institucije. Prva, koja je stručno oblikovala, ali i odgojila na tisuće studenata, je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, druga, koja znanstvene postavke provodi u djelo – Turistička zajednica Kvarnera. Obje su smještene na području Grada Opatije što je samo potvrda da grad koji skoro dva stoljeća živi turizam, to ne čini ni najmanje slučajno. Krovna županijska turistička zajednica i sama dijeli rođendansko slavlje s Opatijom. Istina ne s tako mnogo godina jer ona ove godine ima svoj 30. rođendan s obzirom da se ustroju županijskih turističkih organizacija pristupilo godinu dana nakon osnivanja samih županija.


Naravno, bez zajedništva teško se postiže uspjeh. Ustroj Turističke zajednice Kvarnera je takav da uz predsjednika Zlatka Komadinu i direktoricu Irenu Peršić Živadinov svim njenim aktivnostima upravljaju i odluke donose članovi Skupštine, Turističkog vijeća i Poslovnog odbora, koje redom čine predstavnici kvarnerskog turističkog gospodarstva. Upravo ta suradnja između turističke zajednice i ključnih dionika turističkog gospodarstva ključ je uspjeha.


Arhiva NL -Direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov


Važna 2024.

U posljednjem kvartalu ove obljetničke 2024. godine, osim Dana hrvatskog turizma, Opatija i Kvarner će biti domaćinom i Godišnje skupštine europskog strukovnog udruženja RDA, ali i već tradicionalnog Kvarnerskog dana turizma koji je već postao rado očekivana prilika za okupljanje i nagrađivanje iznimnih postignuća našeg kvarnerskog turizma. 2024. bit će i godina kada ćemo službeno preuzeti titulu Europske regije gastronomije za 2026. godinu.

Kvaliteta smještaja


Krenemo li od projekta Kvarner Family s čitavim nizom pod brendova – »Pet«, »Bike« i »Hike« Family, odnosno oznaka da je objekt spreman za prihvat gostiju koji se ni na ljetovanju ne odvajaju od svojih kućnih ljubimaca, da su na raspolaganju gostima koji žele svojim biciklima uživati u tom vidu rekreacijskog turizma, ili u slučaju »Hike« podbrenda za one koji žele proći što je moguće više šetnica, planinarskih i trail staza ili žele trčati.


Sam projekt Kvarner Family je učinio najvažniji pomak u sustavu kvalitete obiteljskog smještaja. Evidentno je da je zahvaljujući zajedničkom radu Turističke zajednice Kvarnera i lokalnih turističkih zajednica kroz Kvarner Family sustav unazad desetak godina značajno povećana kvaliteta objekata, da je jako velik broj njih došao do najviše razine, do četiri ili pet zvjezdica. Primorsko-goranska županija u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom i tri banke su toj transformaciji pomogli na način da su omogućili ugovaranje poticajnih kredita, odnosno subvencioniranje troškova kamata, što je u konačnici, osim samog rasta kvalitete, omogućilo i značajno proširenje broja dana iznajmljivanja objekata. Čak i u najtežim vremenima pandemije, kuće za odmor i apartmani najviše kvalitete ostvarivali su zavidnu popunjenost.


Ove godine pratimo i jako veliki porast broja gostiju i njihovih noćenja u predsezoni što je također direktna posljedica rasta kvalitete u smještaju. U konačnici, to nam pokazuje i podatak da se gotovo 40 posto svih noćenja na Kvarneru ostvaruje u smještaju visoke kategorije.


Turistička zajednica Kvarnera je i veliki promotor projekta posvećenog zdravstvenom turizmu. Na inicijativu i kroz projekt brendiranja zdravstvenog turizma »Kvarner Health & Wellbeing« okupljene su specijalne bolnice, lječilišta, poliklinike i klinike, ali i fakulteti te hotelske kuće i turističke agencije na Kvarneru, čime je objedinjena i aktualizirana ponuda zdravstvenog turizma. Kroz tu intenzivnu zajedničku promociju i suradnju ostvareni su preduvjeti za osnivanje, upravo na Kvarneru, prvog Klastera zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Tako je u 2014. godini osnovan Klaster, što znači da u ovoj godini obilježavanja obljetnice hrvatskog turizma, i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera obilježava svoju 10. godinu!


SERGEJ DRECHSLER – Na Rab turisti dolaze 135 godina


Razvoj eno-gastronomije


A tek gastronomija! Turistička zajednica Kvarnera je u tome također institucija sjajnih rezultata. Od svojih samih početaka djelovanja, točnije od 1994. godine, Turistička zajednica Kvarnera posvetila se razvoju eno-gastronomije kao jedne od najvažnijih komparativnih prednosti regije. Kada se 2012. godine započelo s projektom Kvarner Gourmet & Food, postavljen je okvir vrednovanja ugostiteljskih objekata koji nakon dodjeljivanja adekvatne oznake jamči kvalitetu. Prirodno, izazvalo je to i svojevrsno natjecanje restorana i njihovih chefova, a u tom segmentu Opatijska rivijera uistinu obiluje jako dobrim kuharima, da bi sve na kraju kulminiralo pristupanjem Kvarnera osvajanju titule Europske regije gastronomije u 2026. godini. U svibnju ove godine Kvarner je dobio i službenu preporuku za osvajanje ove prestižne međunarodne titule za 2026. godinu koju je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT – Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism. Stručno povjerenstvo sastavljeno od članova iz Finske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije i Španjolske obišlo je Kvarner u četiri dana i procijenilo spremnost regije za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Upoznati su sa svim kvarnerskim subregijama te su posjetili brojne lokacije, uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.


– Za Turističku zajednicu Kvarnera ovo je uspjeh koji ćemo pamtiti i koji je kruna našeg višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine – ističe direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.


Iako u zbroju od 180 godina možda djeluje kako je 30 godina, koliko djeluje Turistička zajednica Kvarnera, malo za utemeljenije prosudbe, sasvim sigurno nećemo pogriješiti kako je upravo to razdoblje, što smo i predstavili kroz nekoliko aktivnosti županijske turističke zajednice bilo jako važno. Štoviše, istina je sasvim suprotna. Godina na čitavoj vremenskoj liniji razvoja kvarnerskog turizma je mnogo, ali su zato zadnje tri dekade koje je svojim znanjem, aktivnostima kao i stručnim poticajima obilježila Turistička zajednica Kvarnera bile iznimno utjecajne za napredak svih elemenata Kvarnera kao jedne od tri vodeće hrvatske regije.


TZO FUŽINE – U Fužinama su nedavno proslavili 150 godina turizma


Brendiranje turističkih proizvoda

Od samih početaka Turistička zajednica Kvarnera radi na brendiranju najprepoznatljivijih turističkih proizvoda regije, i baš zbog toga za te ključne proizvode, u suradnji sa stručnjacima i nositeljima ponude, definirani su standardi kvalitete kojih se trebaju pridržavati svi koji žele biti dio nekog od brendova Turističke zajednice Kvarnera. Cilj je prije svega detaljno razraditi određeni segment ponude, a onda ga spojiti sa svima drugima kako bi to bio kvalitetan i smislen proizvod koji je prije svega u funkciji dovođenja gostiju u pred i posezoni. A odlični rezultati koji se sustavno iz godine u godinu nižu upravo u tim razdobljima godine pokazuju da smo u tome uspjeli.


Tu govorimo o ranije spomenutom Kvarner Family, ali i projektima Kvarner Gourmet & Food, Kvarner Wines, Kvarner Health & Wellbeing, Kvarner Outdoor, Kvarner Culture, Kvarner Maritime Heritage, Kvarner održiva turistička destinacija…


TZ KVARNERA – Za Kvarner Family iznajmljivače TZ Kvarnera organizira studijske izlete