SJEĆANJE NA PISCA

Ustanovljena nova književna nagrada Hrvatskoga društva pisaca “Joža Horvat”, u spomen na pisca “Bese”

Hina

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL



ZAGREB – Nova književna nagrada Hrvatskoga društva pisaca (HDP) “Joža Horvat”, koja želi pridonijeti čuvanju sjećanja na tog pisca, predstavljena je u srijedu u prostorijama HDP-a u Zagrebu.


Nagradu su predstavili akademski kipar Zoran Jurić, koji je izradio plaketu, književnik Branislav Glumac, spisateljica Dorta Jagić i glavna tajnica HDP-a Ana Brnardić.
Horvatova supruga Renata ostavila je, prema oporučnoj želji svoga supruga, prava na njegova djela, osim “Bese” i “Svjedoka prolaznosti”, HDP-u, napomenula je Brnardić.
Naglasila je da se književna nagrada dodjeljuje autoru za najbolje putopisno književno djelo bez obzira na rod i vrstu. Izmjenično se dodjeljuje jedne godine za najbolje objavljenu putopisnu knjigu u posljednje dvije godine, a potom za najbolji neobjavljeni rukopis putopisa također u posljednje dvije godine.
Po riječima Ane Brnardić, nagrada je regionalnoga karaktera. To znači da je kriterij za dodjelu nagrade razumljivost jezika, rekla je tajnica HDP-a.
Dobitniku nagrade, istaknula je Jagić, pripada 1.500 eura bruto i plaketa akademskoga kipara Zorana Jurića.
Djela za književnu nagradu prijavljuju se od 1. do 30. rujna tekuće godine na temelju poziva Utemeljitelja objavljenoga na mrežnim stranicama HDP-a, rekla je Jagić.
Glumac je podsjetio na svoja druženja s Jožom Horvatom, koji je, kako je rekao, poslije rata po nalogu Josipa Broza Tita hrvatskoga književnika Miroslava Krležu “čuvao pištoljem” jer Krleža nije bio u partizanima.
Josip Joža Horvat rođen je u Kotoribi 1915., a umro u Zagrebu 2012. Bio je pripovjedač i putopisac. Najvažnija su mu djela putopisi brodski dnevnik “Besa” i “Molitva prije plovidbe”.