KAZALIŠNA UMJETNOST

Uskoro započinje peto izdanje europskog festivala TranziT. Poslastice za ljubitelje suvremenih kazališnih praksi

Ervin Pavleković

Foto TRANZIT PR

Foto TRANZIT PR

U sklopu TranziTa očekuju nas predstave »U.F.O. - posveta Katalin Ladik«, »Shut up!«, »Toxic Love«, »This is my truth, tell me yours«, »Utrka protiv vremena« te »As we drove short short horizon lines«, radionice, razgovori te labovi



RIJEKA – Ovogodišnje peto izdanje festivala TranziT, europskog festivala suvremenih kazališnih praksi, donosi niz događanja, od radionica za publiku, razgovora publike i autora, do prezentacija i samih predstava, kao i istraživačkih labova, a ove je godine novina i večer plesnih filmova u suradnji s poznatim festivalom plesnih filmova Choreoscope iz Barcelone.


Yoko Ono Balkana


Riječka će publika ove godine, kao i svi oni koji se nađu u gradu, moći pogledati najbolju predstavu prošlogodišnje 11. Gibanice, bijenala slovenske suvremene plesne umjetnosti, »U.F.O. – posveta Katalin Ladik«, autorica Irene Z. Tomažin i Jule Flierl, koja je inspirirana pjesnikinjom i izvođačicom Katalin Ladik poznatom kao Yoko Ono Balkana.


Talijanski koreograf Francesco Biasi predstavit će se s dvama nagrađenim plesnim duetima, djelima »Shut up!« i »Toxic Love«, koja su na međunarodnom festivalu Movement, Physical and Dance Theatre International Festival 2024. u Tbilisiju, u Gruziji, osvojila nagradu za najboljeg redatelja/koreografa. Riječke su izvedbe dio međunarodne turneje koja uz Hrvatsku uključuje i Španjolsku, Njemačku i Gruziju, uz potporu talijanske udruge SIAE kroz projekt SIAE PER CHI CREA 2023.




Poslastica za ljubitelje kazališne umjetnosti bit će autorski projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak, 70-minutna predstava »This is my truth, tell me yours«, u kojemu se autorica, koja ga i izvodi, bavi vlastitim odnosom prema umjetničkom polju, propitujući autorske pozicije i odgovornost, kao i anksioznost koju one (do)nose.


Sestrinski plesni duet


Publika će također moći uživati u »Utrci protiv vremena«, četrdesetominutnom biografskom plesnom duetu – sestrinski (jedne s drugom), profesionalni (s tjelesnim naporima) i životni (s prihvaćanjem životnih odabira) – sestara Lune i Nine Lilek, koji je dio selekcije Plesne mreže Hrvatske za 2024. Dramaturški oblikovan kao duel, ovaj plesni komad istražuje sestrinsku dinamiku, tjelesne napore i egzistencijalne izazove s kojima se suočavaju dvije plesačice.


Na programu će se naći i multidisciplinarni rad »As we drove short short horizon lines« francusko-belgijske koreografkinje, pjesnikinje i plesačice Claire Huber, koji je stvoren u suradnji s domaćom plesnom umjetnicom i glazbenicom Nastasjom Štefanić te kurdskim glazbenikom i pjevačem Stalinom Blakeom, a istražuje prijelaz granica na temelju melodije, pokreta i zvuka, počevši od Kurdistana, preko Balkana pa sve do Bruxellesa.


Ljubitelji plesa moći će sudjelovati i na kraćim radionicama prije predstava, na kojima će se moći upoznati s umjetnicima i njihovim načinom rada te potom imati priliku sudjelovati u moderiranim razgovorima nakon samih predstava. Za profesionalne umjetnike i studente bit će organizirana dva istraživačka laba, dvodnevni lab Moći sanjanja, koji će voditi renomirana slovenska umjetnica Mala Kline, dok će trodnevni lab Gluma u suvremenom kazalištu predvoditi hrvatska glumica i redateljica Senka Bulić.


Proces sanjanja


Prvi se lab, Moći sanjanja, temelji na kretanju i pokretu te se fokusira na istraživanje osnova rada sa sanjanjem, koje se promatra kao proces kojim tijelo doživljava i obrađuje percipirane informacije, neprestano stvarajući niz slika koje teku paralelno s našom svakodnevnom, svjesnom pažnjom. Kroz različite tehnike unutarnjeg promatranja i imaginacije sudionici će naučiti pristupiti tom unutarnjem tijeku slika, a zatim ih utjeloviti i izraziti kroz pokret.


Drugi će lab, Gluma u suvremenom kazalištu, polaznicima omogućiti da se na temelju tekstova Antonina Artauda, Bernarda-Marie Koltesa, Elfriede Jelinek i Miroslava Krleže, upoznaju s mehanizmima izvedbe u suvremenom kazalištu, a kroz istraživanje različitih razina rada na ulozi te različitih aspekata izvedbe sudionici će razviti svoje interpretativne vještine i proširiti mogućnosti izražavanja. Senka Bulić, renomirana glumica, redateljica i producentica, koja se bavi i pedagoškim radom, vodit će ovaj lab s posebnim naglaskom na pristup autorima kojima se bavila i glumački i redateljski.


Također, tu je i Večer plesnih filmova, u suradnji s Festivalom plesnog filma Choreoscope iz Barcelone, tijekom koje će, u selekciji umjetničkog direktora Choreoscopa Loránda Jánosa i umjetničke direktorice TranziTa Ivane Peranić, biti prikazani neki od najznačajnijih suvremenih plesnih filmova.


Dodatne informacije


Ulaz na sav program je slobodan uz prethodnu rezervaciju, osim za višednevne istraživačke labove čija je cijena kotizacije 50 eura. Na labove se prijavljuje putem online prijavnice. Publika koja želi više, može rezervirati svoje mjesto na kraćoj radionici (90 – 120 minuta) koja se održava prije predstave, i tako osobno upoznati umjetnike, njihov način rada te sami probati i iskusiti neke elemente rada na predstavi. Zbog ograničenog broja polaznika radionica, obavezne su rezervacije na: [email protected]. Umjetnička direktorica i selektorica festivala je riječka kazališna umjetnica Ivana Peranić, a festival se realizira u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA, Rijeka.


Ovogodišnje radionice


Talijanski koreograf Francesco Biasi održat će radionicu suvremenog plesa Ispadanja/Off-track, hrvatska autorica, dramaturginja i spisateljica Jasna Žmak održat će radionicu suvremenog kazališta pod nazivom Ovo je moja pozicija, reci mi svoju/This is my position, tell me yours, hrvatske autorice i plesačice Luna i Nika Lilek održat će radionicu suvremenog plesa Lomljenje vremena, slovenska vokalistica i plesačica Irene Z. Tomažin i njemačka umjetnica Jule Flierl imat će radionicu suvremenog kazališta, a tu je i radionica slušanja i kompozicije Slušanje kao kultiviranje drugosti, belgijske koreografkinje i plesačice Claire Huber i glazbenika, gitarista i pjevača kurdskog podrijetla Stalina Blakea.