DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Uskoro počinje nova 164. kazališna sezona u HNK Zagreb. Početak u znaku međunarodnih gostovanja

Kim Cuculić

Foto HNK ZAGREB

Foto HNK ZAGREB

U sklopu projekta »Prospero – prošireno kazalište«, koji okuplja deset partnera iz devet zemalja Europske unije, u Zagreb prvi put dolazi intrigantna predstava »Pendulum« Marca Martinsa



ZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novu 164. kazališnu sezonu otvara međunarodnim gostovanjima te drugim izdanjem Zagrebačkog opernog festivala, koji će ove godine biti mjesto susreta europskih opernih produkcija.


U sklopu projekta »Prospero – prošireno kazalište«, koji okuplja deset partnera iz devet zemalja Europske unije, u Zagreb prvi put dolazi intrigantna predstava »Pendulum« redatelja Marca Martinsa u izvedbi teatra Sao Luiz iz Portugala. »Pendulum« prati živote deset afričkih migrantica koje svakodnevno putuju iz okolice Lisabona do centra te ostavljaju svoje obitelji i djecu kako bi pomogle kućanstvima drugih obitelji.


Ova predstava, koja će se u zagrebačkom HNK-u prikazivati 5. i 6. rujna, rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa, a otvara prostor onima koji su nerijetko lišeni svoga glasa. Autor teksta je Marco Martins te Djaimilia Pereira De Almeida (autorica knjige »Esse Cabelo«/»Ta kosa«), autorica glazbe je Tia Maria Producoes, a pokreta Vania Rovisco. Ulaznice za ovu predstavu koju zagrebačka publika ima jedinstvenu priliku vidjeti dostupne su na www.hnk.hr.


»Zbilja« u Berlinu




Svoja gostovanja na međunarodnim pozornicama zagrebački će HNK započeti u Berlinu 24. i 25. rujna gdje će pred njemačkom publikom izvesti višestruko nagrađivanu predstavu »Zbilja«. Nacionalna prvakinja Nina Violić te prvak Drame HNK-a u Zagrebu Livio Badurina »Zbilju« redatelja Tomislava Šobana izvest će u prostoru kazališta ufaFabrik.


Početak nove kazališne sezone obilježit će i drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala, na kojem će se prikazati europske operne produkcije, dok će publika moći sudjelovati i u bogatom popratnom programu. Festival počinje 9. rujna operom »Rigoletto« Giuseppea Verdija pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u produkciji HNK-a u Zagrebu. Poljska kraljevska opera 11. rujna predstavit će se Händelovom operom »Rinaldo«, a SNG Maribor 14. rujna Bizetovom »Carmen«. Poznatu i često izvođenu operu buffa, Pergolesijevu »Služavku gospodaricu«, 18. rujna izvest će Teatre Principal de Palma iz Španjolske i Hrvatski barokni ansambl, a 21. rujna Festival zatvara Narodno pozorište Beograd Verdijevom operom »Simon Boccanegra«.


Osim za odrasle, u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 13. rujna premijerno će biti izvedena predstava za djecu »Gita i skriveni svijet« nastala u suradnji s Kazalištem Mala scena, čije će reprizne izvedbe biti 15., 16. i 17. rujna. Više informacija, kao i raspored Zagrebačkog opernog festivala, dostupni su na službenim stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.


»Ero« u Beogradu


Opera HNK-a u Zagrebu gostovat će u Narodnom pozorištu u Beogradu 16. listopada Gotovčevim »Erom s onoga svijeta« u režiji Krešimira Dolenčića. Sredinom listopada na pozornici HNK-a u Zagrebu neke od najljepših ulomaka klasičnog i modernog baletnog repertoara plesat će renomirani svjetski umjetnici, zajedno s baletnim umjetnicima zagrebačkog HNK-a. Na Baletnom gala koncertu uz Daniila Simkina i Mariju Kochetkovu nastupa i poseban gost i prijatelj zagrebačkog Baleta Roberto Bolle, jedna od najvećih baletnih zvijezda današnjice. Dvjema izvedbama baletnog gala koncerta Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu omogućit će nezaboravan užitak brojnim ljubiteljima baleta koji će moći gledati baletnu umjetnost izvedenu na najvišoj stilskoj razini virtuoznosti.