SLIKE I SKULPTURE

U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Želimira Hladnika “Samo vrijeme zna – a i ja”

Valentina Botica

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec



U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba umjetnika Želimira Hladnika, Samo vrijeme zna – a i ja. Serijom slika i skulptura ih objekata autor je potvrdio koncept vremena kao središnji koncept vlastite autorske poetike.


– U svojim stvaralačkim fazama često koristim termin vremena, tako da se jedan prijašnji ciklus zove „Vrijeme može čekati“. Ova izložba je nastala u jednoj godini, s izvjesnom količinom i namjerom kako bih pokazao sebe kao mijenjajućeg autora, zato jer vrijeme bolje zna što se događalo u tih godinu dana. Umjetnici teže biti autentični, a ja sam ustvari spoznao da sam autentičniji kad sam različit, kad dopuštam da stvar da se mijenjaju kao nekakav eksperiment, objasnio je Hladnik.
Kao što je Picasso rekao da je u umjetnosti moguće sve, dok se ne ponavlja, tako i Hladnik primjenjuje istu filozofiju u vlastitom radi, bilježeći nizove skulpturnih objekata i slika koje u ovom slučaju pretežu količinom i koloritom, uglavnom imaju svoju dvostruku materijalnost – i kiparsku, voluminoznu podlogu i slikarsku pikturalnost.





U radu koristi razne materijale, uključujući razne daske, kartone, ljepenke, limene ploče, papire, pigmente, ljepila, autolakove, flomastere, olovke…., Njegova ustrajna energija manifestira se u pretvorbi neumjetničkih elemenata i komponenti u raznovrsne umjetničke produkte, kipove, objekte, reljefe, crteže i slike.


– Prvenstveno bilježim opažaj, opažaj kao uviđaj. Volim gledati, otud dolazi taj poticaj. Gledam mrlje, fleke, sjene; apsolutno me sve zanima, a samim time i ništa, jer to što skupljam smatram vlastitim imaginarnim muzejom. Svi ti radovi nastaju u trenutku, u nekih pet, deset ili dvadeset minuta, a do njih dolazim metodom koju zovem kreativni prevrat, istaknuo je.
Želimir Hladnik rođen je u Zagrebu 1957. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu za likovni odgoj i likovne umjetnosti. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Od 1982. izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te izradio skulpture u javnom prostoru (Fužine, Vrsar, Sv. Kuzam, Rab). Član je HDLU Rijeka.