Otvoreno do 15. listopada

U Crikvenici otvorena izložba reportažnih fotografija Toše Dapca. Posjetitelji će vidjeti kako je od tridesetih do pedesetih izgledalo hrvatsko selo

Hina

foto: agroklub/Tošo Dabac

foto: agroklub/Tošo Dabac

- Pregledale smo oko 7 tisuća negativa od ukupno više od sto tisuća negativa Toše Dapca, koje su u vlasništvu Grada Zagreba a pod stručnim čuvanjem Muzeja suvremene umjetnosti, - rekle su u petak navečer Laszlo Klemar i Blasin na otvorenju izložbe.



CRIKVENICA – U crikveničkoj Gradskoj galeriji danas je otvorena izložba reportažnih fotografija najpoznatijeg fotografa i utemeljitelja reportažne i socijalne fotografije u Hrvatskoj Toše Dabca.


Fotografijama je obuhvaćeno hrvatsko selo u razdoblju od 1930-ih do 1950-ih godina a tim ciklusom Dabac ni malo ne zaostaje za svojim poznatijim ciklusom „Ljudi s ulice“ kojima je stekao status najpoznatijeg reportažnog fotografa. I ove Dapčeve fotografije sela odraz su iznimnog umjetničkog talenta, društvenog okvira i političkog trenutka, načina razmišljanja autora i duha vremena u kojem su nastale, – rečeno je na otvorenju ove izložbe, a o opusu Toše Dapca govorile su u toj prigodi Kosjenka Laszlo Klemar i Barbara Blasin.


Manjkavost popratne atribucije – jer Dabac svoje fotografije nije redovitije i urednije datirao – ne umanjuje činjenicu da su to svjedoci jednog vremena i autentični pripovjedači onodobne socijalne zbilje. Nasreću, istaknuto je, znatan broj fotografija ovog autora objavljen je u tadašnjim tiskovinama pa se proučavatelji njegova opusa mogu osloniti na ta datiranja.




Glavninu fotografija Tošo Dabac snimio je u formatu filma 6 x 6 centimetara, premda se već tada radilo u popularnom i etabliranom reportažnom Leica formatu dimenzije 35 milimetara pa se, tobože, ne uklapaju u žanrovsko poimanje reportažne fotografije. Međutim, ocijenjeno je, sadržaj tih Dapčevih fotografija i njegova darovitost za motiv i detalj znatno nadmašuje ove tehničke pojedinosti. To zaista jest Tošo Dabac a to jest zaista reportažna fotografija, istaknuto je.


– Pregledale smo oko 7 tisuća negativa od ukupno više od sto tisuća negativa Toše Dapca, koje su u vlasništvu Grada Zagreba a pod stručnim čuvanjem Muzeja suvremene umjetnosti, – rekle su u petak navečer Laszlo Klemar i Blasin na otvorenju izložbe.


Tošo Dabac (Nova Rača, 1907.-Zagreb, 1970.) hrvatski je fotograf poznat i priznat u svijetu, jedan je od začetnika i glavnih predstavnika Zagrebačke škole fotografije a glavna obilježja su joj `socijalna tematika, te bogatstvo detalja u tamnim dijelovima i jakim kontrastima`.


Izložba će biti otvorena do 15. listopada.