GLAZBENI DOKUMENTARAC

U Art kinu održana premijera filma Grandpa guru. Kako se Kultur Shock razvio u globalni fenomen

Valentina Botica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Grandpa Guru u Art-kinu ponovno igra u utorak, 29. listopada u 20 sati



Riječka premijera dokumentarca o bendu koji spaja istok i zapad – film Grandpa Guru predstavljen je u četvrtak navečer riječkoj publici u Art-kinu Croatia. Premijeri su prisustvovali montažerka Doris Dodig i producent Sanjin Hasanefendić koji su nakon prikazivanja popričali o iskustvu rada na ovom kompleksnom dokumentarcu.


Radi se o filmu od sat i pol koji je vrlo uspješno obgrlio i ujedinio nekoliko velikih i važnih priča u jednu, a ono neizostavno što ih povezuje je Srđan Gino Jevđević. Kao jedan od osnivača i frontmen grupe Kultur Shock, pratimo njegov umjetnički i osobni razvoj od vremena u rodnom Sarajevu i slave na lokalnoj estradi pa do ‘ganjanja’ snova u SAD-u, gdje je Kultur Shock nastao i razvio se u globalni, iako ne mainstream, fenomen.





Kod kreiranja filma, najveći izazov bio je, smatra producent Sanjin Hasanefendić, uklopiti sve segmente Ginovog vrlo bogatog i šarolikog života. Taj je izazov svladala montažerka Doris Dodig koja je rekla da su odmah u početku znali što žele, odnosno, koje dijelove će ostaviti. Problemi su nastali kad je trebalo izbacivati materijal, kojeg je bilo čak 17 terabajta, ne uključujući arhivske snimke – a njih je bilo još šest terabajta.


“U filmu imamo 43 protagonista. Svaka osoba je jako zanimljiva i bilo je užasno teško izbacivati neke dijelove. Zapravo, Kultur Shock treba jednu priču za sebe, a mogla bi se napraviti i cijela serija o likovima iz filma”, rekla je. Njoj je najdraži lik Ginova majka, jer bez nje i njihovog odnosa, Gino kakvog znamo danas ne bi postojao.


“Svaki segment samo njegovog života može biti priča za sebe koja traje jako dugo, ali zajedničkim vijećanjem došli smo do sat i pol priče koja ti daje i daje i toga ima još i još”, rekla je Dodig.


Grandpa Guru u Art-kinu ponovno igra u utorak, 29. listopada u 20 sati.