Europski festival

TranziT u HKD donosi predstavu »Samoizolacija u 40 minuta« Jure Ruže: O apsurdu epidemioloških mjera

Ervin Pavleković

Foto KRISTIJAN CIMER

Foto KRISTIJAN CIMER

Cilj radionice za publiku u povodu autorske predstave, koja će se održati u petak 13. listopada u 19 sati, je omogućiti publici da prije gledanja predstave sama istraži ovaj izvedbeni postupak



RIJEKA – Europski festival suvremenih kazališnih praksi TranziT u HKD donosi autorsku predstavu »Samoizolacija u 40 minuta« Jure Ruže koja apsurdistički propituje mjere samoizolacije te radionicu za publiku kojom zainteresirani mogu dobiti uvid u sam izvedbeni postupak. Autorska predstava mladog umjetnika koja će biti prikazana 14. listopada u 20 sati bavi se apsurdističkim prikazom epidemioloških mjera koje su stupile na snagu za vrijeme svjetske pandemije koronavirusa, pretvarajući ih u imperativnu formu i primjenjujući ih na gotovo svaki segment života; od skidanja odjeće do kuhanja kave, a istovremeno otvara pitanje do koje mjere one zadiru u privatni život i prostor pojedinca, učeći ga ponovo kako pravilno kihnuti, kako prati ruke, kojim redoslijedom odjenuti odjeću, kako bezopasno ući u mjesto boravka. Cilj radionice za publiku u povodu autorske predstave, koja će se održati u petak 13. listopada u 19 sati, je omogućiti publici da prije gledanja predstave sama istraži ovaj izvedbeni postupak te pokuša stvoriti vlastiti scenski materijal kako bi produbili iskustvo gledanja predstave sljedećeg dana.


Jura Ruža mladi je umjetnik koji je 2022. diplomirao neverbalni teatar na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je prethodno završio preddiplomski studij glume i lutkarstva. Unutar studentske razmjene Erasmus jedan je semestar proveo na Fakultetu za kazalište i film u Cluj-Napoci, usavršavao se na stručnim radionicama iz područja glume, suvremenog plesa, fizičkog teatra, radio je na dramskim, lutkarskim, dječjim i plesnim predstavama, autor je i izvođač dviju samostalnih predstava, a ostvario je i nekoliko uloga u filmovima redatelja Matije Benića i Damira Čučića.