Međunarodni kazališni festival

Riječki Kolektiv igralke sudjeluje u natjecateljskom programu 58. BITEF-a u Beogradu

P. N.



Ovogodišnji festival Bitef, jedan od najvećih međunarodnih kazališnih festivala u regiji, održat će se od 25. rujna do 4. listopada 2024. u Beogradu, a otvorit će ga jedno od najvećih imena suvremenog i dokumentarnog kazališta, redatelj Milo Rau. Na festivalu će se predstaviti i autorice dokumentarnog kazališta iz Rijeke, Sendi Bakotić i Vanda Velagić iz Kolektiva Igralke, koje su suautorice i izvođačice u izvedbenom predavanju “Spolni odgoj II: Borba” u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča, Maske i Mesta žensk iz Ljubljane.


 


“Borba” je zadnji dio serije 5 predavanja-performansa o seksualnom užitku žena slovenske autorice i redateljice Tjaše Črnigoj. Serija “Spolni odgoj II” u protekloj sezoni dobiva nagrade na 54. Tednu slovenske drame, 59. Borštnikovom srečanju, nagradu Društva kazališnih kritičara i teatrologa Slovenije za najbolju predstavu u 2023. godini, dok “Borba” gostuje i u prestižnom kazalištu HAU – Hebbel am Ufer u Berlinu, a sada je u glavnom programu Bitefa.




 


Prema riječima selektora, “Spolni odgoj II: Borba” bavi se “reproduktivnim pravima u poslijeratnoj Jugoslaviji, time implicitno utirući put priči o pravu na seksualno zadovoljstvo. Dvije izvođačice nas na uvjerljiv, osnažujući i često duhovit način vode kroz uzbudljivu povijest ove borbe i njene predvodnice u Sloveniji – Vide Tomšič, sudionice Narodnooslobodilačke borbe, narodne heroine, predsjednice Narodne skupštine Republike Slovenije, predsjednice AFŽ-a, revolucionarke i feministkinje, jedne od najzaslužnijih žena za to što je Jugoslavija baštinila progresivne prakse u pogledu reproduktivnih prava koja danas, čak i u nominalno najprogresivnijim dijelovima sveta, iako su davno izborena, nažalost nisu garantirana.”


 


“Borba” je imala hrvatsku premijeru na Zoom festivalu u Rijeci, a tematski čini diptih s nagrađivanom predstavom “Cure” Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj koja je nastala u produkciji HNK Ivan pl. Zajc i Kolektiva Igralke iz Rijeke te Zavoda VIDNE iz Slovenije, a uskoro će ponovno biti na repertoaru HNK Ivan pl. Zajc.


 


Sendi Bakotić i Vanda Velagić su uz Jasnu Žmak autorice i izvođačice iz Hrvatske koje gostuju u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa.