59. IZDANJE

Primorski Hrvat u Vinkovcima, Riječani prvi put na Vinkovačkim jesenima

Kim Cuculić

Foto Primorski Hrvat

Foto Primorski Hrvat

Folklorna skupina udruge Primorski Hrvat prvi put predstavljala je Rijeku na 59. Vinkovačkim jesenima



RIJEKA – Folklorna skupina udruge Primorski Hrvat prvi put predstavljala je grad Rijeku na 59. Vinkovačkim jesenima.


Vinkovačke jeseni najveća su manifestacija hrvatske tradicijske kulture koja se održava već 59 uzastopnih godina, a prošlog vikenda sudjelovale su 62 folklorne skupine i gotovo 3000 sudionka iz svih dijelova Hrvatske. Folklorna skupina Primorski Hrvat nastupila je uz glazbenu pratnju tamburaša KUD-a Zametski koren, koji također djeluje na području Rijeke. Članovi folklorne skupine izrazili su oduševljenje organizacijom i ugostiteljstvom organizatora Vinkovačkih jeseni te velikim brojem posjetitelja i gledatelja programa koji je održan u subotu i svečanog mimohoda koji je u nedjelju ujutro uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija.


Udruga za promicanje baštine Primorski Hrvat obnovljena je 2018. godine u sjećanje na istoimenu udrugu kojoj je 1895. godine ime nadjenuo pjesnik Rikard Katalinić Jeretov. Cilj je udruge očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture, posebice u Rijeci i Hrvatskom primorju, te prezentacija i popularizacija hrvatske baštine u domaćim, ali i europskim okvirima. Nakon dugog niza godina u kojem Rijeka nema folklornu skupinu koja njeguje hrvatsku plesnu tradiciju, 2022. godine pokrenuta je folklorna sekcija unutar udruge Primorski Hrvat.




– S obzirom na kompleksnu povijest Rijeke, hrvatska kultura i tradicija se potisnula, čak i izbrisala. Nisu sačuvani tradicionalni plesovi, osim onoga što se može naći u okolnim mjestima i selima te susjednim otocima. I dalje se istražuje i radi na tome da se rekonstruira izvorna riječka baština, a do tada naša foklorna skupina izvodi plesove koji su poznati u cijelom Primorju i okolici: kvatro passi, mazurka i kolo po hrvatski. Također izvode i nekoliko primorskih pjesama. Udruga je izrazito ponosna na nedavno izrađene narodne nošnje Rijeke, u čiju je rekonstrukciju uloženo puno sredstava, truda i vremena.


Rekonstrukcija je izvedena na temelju rada dr. Radmile Matejčić, istraživanjem povijesnih slika, vitraja i zapisa. Sama boja ženskih haljna pretežito je bila crvena, jer su se u Rijeci vrlo rano tkanine počele bojiti korijenom biljke broćike u raznim nijansama, od zagasito narančaste do bordo crvene. Osim crvene, česta je boja hrasta i zelena. Plesna skupina trenutno ima više od 20 aktivnih članova raznih dobnih skupina, redovite probe održava u dvorani MO Kozala, ponedjeljkom i srijedom od 20.30 sati , pozivaju iz Primorskog Hrvata zainteresirane.