Umjetnica

Pogledajte ples na svili Ane Dragićević Vukman

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uz performans umjetnica je predstavila i svoju knjigu "Ples na svili", u kojoj obrazlaže povijest i razvoj ove discipline. 



U organizaciji riječkog ogranka Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ večeras se u dvorani Filodrammatice održao performans plesa na svili umjetnice Ane Dragićević Vukman, kao i predstavljanje njezine prve knjige „Ples na svili“.


Foto galerija: Ples na svili i predstavljanje knjige Ane Dragićević Vukman Foto: Mateo Levak


Iako je događaj održan kako bi se umjetnica predstavila riječkoj publici, jedan od povoda je i obilježavanje Međunarodnog dana žena kojemu će SKD „Prosvjeta“ ove godine uz raznovrsni program posvetiti cijeli ožujak.


Foto Mateo Levak




Večer je započela s „teorijskim“ dijelom u kojem je Ana predstavila svoju knjigu o povijesti i razvoju discipline plesa na svili te koja na slikovit način prikazuje osnove, nadogradnje kao i pravilne i sigurne tehnike ovog nesvakidašnjeg plesa.


Kako je umjetnica objasnila, knjiga može da posluži kao priručnik svakome tko se želi početi baviti plesom na svili jer sadrži početne elemente koji se postepeno usavršavaju u kompleksnije čime dobivamo koreografiju.


Foto Mateo Levak


– Prije knjige, potrebna je ljubav – kao za sve ostalo tako i za ovu disciplinu, ali potrebna je i neka priprema i stalni rad, poželjno je znati i malo gimnastike, baleta, plesa, pilatesa i joge, a onaj tko nema to znanje svakako može disciplinom i radom da nastavi da se educira i usavrši.


Foto Mateo Levak


Premda na nastupima umjetnici koji naizgled s lakoćom plešu na nekoliko metara visine obično nemaju nikakvu zaštitu, Ana je napomenula kako je pri vježbanju uvijek bitno imati barem strunjaču.


– Na nastupima nemamo nikakvu zaštitu zato što bi to na neki način pokazalo tu opasnost, a mi želimo da našminkamo sve da bi izgledalo kako to nije toliko opasno. Međutim, i za to je potreban trud, odricanje i strunjača za vježbanje – naglasila je.


Foto Mateo Levak


Ana je objasnila i kako je reakcija publike izuzetno važna kako bi umjetnik znao je li ono što radi prihvaćeno i podržavano, iako je tijekom performansa teško uhvatiti izraze lica, no uvijek se može čuti aplauz.


Foto Mateo Levak


Svima koji se već bave ili žele početi baviti plesom na svili, umjetnica je odala mali savjet rekavši kako jedan potez ili trik koji joj ne sjedne na prvu ponekad ponovi i do 20 puta, to jest sve dok njime nije zadovoljna, što je i dokaz da je ponavljanje uistinu majka znanja.


Foto Mateo Levak


Prije samog performansa, prikazano je nekoliko videa Aninih prijašnjih nastupa na svjetskim pozornicama poput opere u Melbourneu.


Foto Mateo Levak


Večer je završila relativno kratkim no spektakularnim nastupom kojim je umjetnica svojim prepoznatljivim stilom i emocijom demonstrirala brojne akrobacije.


Foto Mateo Levak


Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji našeg Matea Levaka.