Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Spas za Verso

Kim Cuculić

Verso Books (bivši New Left Books) ljevičarska je izdavačka kuća sa sjedištem u Londonu i New Yorku



Drugovi! Verso treba vašu podršku. Trebamo vašu pomoć da objavimo naše knjige za jesen 2024. nakon bankrota našeg distributera u Ujedinjenom Kraljevstvu – dramatičan je apel odaslan ovih dana sa službenih stranica Versa, koji je već pedesetak godina jedna od najvećih i najpoznatijih nezavisnih radikalnih nakladničkih kuća na engleskome govornom području. Verso Books (bivši New Left Books) ljevičarska je izdavačka kuća sa sjedištem u Londonu i New Yorku, osnovana 1970. godine od strane New Left Review (NLR). Harper’s ga je nazvao »nadmoćnim angloameričkim radikalnim tiskom«, a The Sunday Times »rigorozno inteligentnim izdavačem«. Do 2020. godine Verso Books objavio je više od 1.800 naslova. Sada kad su se našli u nevolji podsjećaju da su među autorima i autoricama čije su knjige objavili Benedict Anderson, Judith Butler, Noam Chomsky, Mike Davis, Norman Finkelstein, Nancy Fraser, Walter Rodney i Edward Said. U nastavku svojeg apela navode:


»Naš svijet se brzo mijenja, od ekološkog kolapsa do uspona desničarskih političkih pokreta i novih ekonomskih kriza. Ono što se nije promijenilo je Versova 50-godišnja predanost radikalnom izdavaštvu – objavljivanju knjiga koje izazivaju i osporavaju kapitalizam, patrijarhat i imperijalizam te daju uvid u radikalnu budućnost koju možemo zajedno izgraditi. Od svog osnutka Verso je podržavan prodajom knjiga, što je omogućilo tvrtki da ostane neovisna jer su poslovanje knjiga preuzeli međunarodni konglomerati. Ali Verso se sada suočava s neviđenom prijetnjom svom postojanju. U srpnju smo bili obaviješteni da je naš dugogodišnji distributer u Velikoj Britaniji, Marston Book Services, zajedno sa svojom matičnom tvrtkom United Independent Distributors i ostalim podružnicama, započeo proces podnošenja zahtjeva za stečaj. To utječe ne samo na Verso, nego i na dugi popis nezavisnih izdavača…«


Na ovaj problem upućuje i tekst objavljen na Kulturpunkt.hr. U njemu se naglašava da Verso godišnje objavljuje stotinjak knjiga, uglavnom s područja politike i političke teorije, sociologije, filozofije i književne teorije. No, sada se nalaze u krizi i traže pomoć. U svom priopćenju na društvenim mrežama spominju da im distributer duguje gotovo milijun funti od prodaje njihovih izdanja još od siječnja ove godine. Budući da je malo vjerojatno da će moći povratiti išta od tog novca u sljedećih nekoliko godina, Verso moli da oni koji su u mogućnosti doniraju novac i podupru njihovu crowdfunding kampanju. Prikupljeni novac bit će, kao prvo, ključna potpora za jesenski izdavački plan koji podrazumijeva više od pedeset novih naslova, a uključuje knjige o situaciji u Palestini, dekolonizaciji i klimatskim promjenama. Osim toga, omogućit će im ostvarivanje marketinškog plana za promociju autora/ica i njihovih perspektiva, kao i premještanje inventara u novo skladište. Na kraju priopćenja podsjećaju da im je upravo čitateljska potpora omogućila neovisnost, pa zahvaljuju na donacijama i pozivaju da ih se nastavi pratiti. Prvotni ciljani iznos uspjeli su prikupiti u prva dva dana kampanje, ali ona će trajati do 24. listopada.




Ovaj nakladnik je rano stekao priznanje po prijevodima knjiga europskih mislilaca i kontinentalne filozofije, posebice Frankfurtske škole, te pripadnosti marksističkim i neomarksističkim piscima. Najprodavaniji naslov Verso Booksa je autobiografija Rigoberte Menchú, koja je 1992. godine dobila Nobelovu nagradu za mir. Verso je objavio i knjige Tariqa Alija, Robina Blackburna, C. L. R Jamesa, Fredrica Jamesona, Terryja Eagletona, Michela Foucaulta, Waltera Benjamina, Maxa Shachtmana, Rebecce Solnit, Nicka Srniceka, Paula Feyerabenda, Ellen Meiksins Wood, Angele Davis i Slavoja Žižeka. Ažurirani prijevodi Jeana Baudrillarda, Régisa Debraya, Jürgena Habermasa, Rigoberte Menchú i Paula Virilia također su objavljeni putem Versa. Na spisku objavljenih su i Theodor Adorno, Louis Althusser, Walter Benjamin, Lucio Colletti, Henri Lefebvre, Georg Lukács, Ernest Mandel, Herbert Marcuse, Jean-Paul Sartre, Max Weber i drugi važni autori.