Samoborske glazbene jeseni

Uspjeh riječkog violinista. Matej Mijalić pobijedio na natjecanju “Ferdo Livadić”

Kim Cuculić

Foto privatni album

Foto privatni album



SAMOBOR – Violinist Matej Mijalić, Riječanin, pobjednik je natjecanja »Ferdo Livadić« u sklopu Samoborske glazbene jeseni. Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja i nagradu Grada Samobora osvojio je pijanist Ivan Petrović Poljak. Nagradu »Ferdo Livadić«, na istoimenom 21. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika u sklopu 49. Samoborske glazbene jeseni, koja se održala 21. do 29. rujna u Samoboru, za najbolji nastup i umjetničku osobnost, jednoglasnom odlukom žirija između šest finalista natjecanja, izabran je violinist Matej Mijalić.


»Izvrsno izbalansiran program koji je iz točke u točku rastao u napetosti i ekstazi, intonativna perfekcija, punina tona, ekspresivnost u izričaju te zaokruženost glazbene misli i djela u cjelini…«, tek su dio u obrazloženju žirija koji su ove godine činili Monika Leskovar, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Sreten Krstić, Ivana Kuljerić i Srećko Bradić.


Mladom violinistu Mateju Mijaliću osim novčane nagrade u bruto iznosu od 2.000 eura, pripast će i organizacija koncerta na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Večeri u sv. Donatu, koncert uz Zagrebačke soliste, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja koju će prema narudžbi SGJ-a pisati Tomislav Uhlik, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2025. godine. Matej Mijalić trenutno je na drugoj godini postdiplomskog studija na Royal Academy u Londonu kod profesora Romana Simovića.




Pokrovitelji natjecanja »Ferdo Livadić« su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.