Festival alternative i ljevice

U Šibeniku u srijedu počinje FALIŠ, glavna tema je slom civilizacije

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Festival FALIŠ Šibenik

Ilustracija / Foto Festival FALIŠ Šibenik



Organizatori 12. Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), koji će se održati od 4. do 7. rujna u Šibeniku, predstavili su u utorak program istaknuvši da će se sve održati na otvorenom uz besplatan ulaz, a glavna tema je – „Ravno do dna, slom civilizacije i što s njenim ostacima?“.


Urednik programa festivala Branko Sekulić na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva rekao je kako generalna ideja festivala nije bila „anticipacija sloma ili forsiranje takve vrste priče već sažimanje svih stvari koje se oko nas događaju i pokušaj nalaženja odgovora na lokalnom ili globalnom planu”.


Događa se radikalna transformacija liberalnog kapitalizma u hodu, a svim globalnim problemima, poput humanitarne, zdravstvene, humanističke i klimatske krize, pokušava se doskočiti klasičnim nacionalnim i nacionalističkim programima, svaka država za sebe.




Ne postoji međunarodna suradnja, a to je recept propasti koji smo već gledali nekoliko puta u 20. stoljeću, kaže Sekulić.


Otvorenje 12. FALIŠ-a neće se održati u Galeriji sv. Krševana već u obližnjem Muzeju pobjede Dalmacija u II. Svjetskom ratu, gdje će u srijedu u 19 sati biti otvorena izložba „Jama 2024“ autorice Tanje Dabo.


Iste večeri će u prostoru dizajnerskog studija na Starom pazaru kod fontane biti održana izložba radova „U retrovizoru je sad“ autora Mirka Rastića, grafičkog dizajnera, autora vizualnog dizajna zadnja dva festivalska izdanja.


Svi ostali programi uglavnom će biti održani na Trgu pape Ivana Pavla II. poznatijem kao Mala loža, a u slučaju kiše programi, razgovori i promocije s Male lože sele u dvoranu Kuće umjetnosti Arsen.


Ove godine na FALIŠ dolaze Majd Nasrallah, Rastko Močnik, Kosta Bovan i Matej Mikašinović – Komšo, Hrvoje Klasić, Lana Bobić, Lucija Marković, Greta Grakalić Rački, Ivana Dragičević i Boško Jakšić koji će s moderatorom Emirom Imamovićem Pirketom razgovarati online budući da je zbog zdravstvenih problema spriječen osobno doći u Šibenik.


Maja Šintić, jedna od organizatorica festivala, osvrnula se na crowdfunding kampanju kojom su tijekom mjesec dana, zaključno s 2. rujna, donacijama građana prikupili 2950 eura.


„To je pokazatelj koliko građana podržava festival i koliko im je stalo da se festival održi. Bez publike i javnosti ne bi bilo FALIŠ-a. Oni su naš drugi donator, prvi je Grad Šibenik“, otkrila je Šintić.


Cijeli festivalski program objavljen je na internetskoj stranici festival www.falis.com.hr.