Manifestacija

U povodu Tjedna kajkavske kulture goranski učenici nastupili u Zagorju

Igor Vlajnić

Uključenost u aktivnosti, smotre i festivale zagorskih krajeva važna je i živa za naše goranske škole



KRAPINA/ZLATAR – U mjesecu rujnu, dok se kod većine ljudi još zahuktavaju uobičajene obaveze, u nekim je osnovnim školama vrlo užurbano jer se učenici u najkraćem roku moraju pripremiti za javne pjevačke nastupe u Zagorju. Iako se mi najčešće smatramo čakavskim krajevima, ponekad zaboravljamo kako su dodirne točke s kajkavskim govorom također dio naših prostora, posebno u Gorskom kotaru. Zbog toga je uključenost u aktivnosti, smotre i festivale zagorskih krajeva važna i živa za naše goranske škole. No, kako zaboravljamo na kajkavicu, tako najčešće ti nastupi i trud naših najmlađih lako prođu neopaženo što je zasigurno velika šteta.


Dvije najvažnije manifestacije u tom smislu svakako su Tjedan kajkavske kulture u Krapini i Dani kajkavske riječi u Zlataru. Prva od navedenih ove je godine doživjela svoje 59. izdanje i službeno je trajala od 7. do 15. rujna.


Svi oni koji su posljednjih godina te dane proveli u Krapini makar i nakratko dobro znaju da je ponekad početak i završetak manifestacije teško odrediti jer se različita događanja održavaju i uoči i nakon službenih nadnevaka. Ponuda je izuzetno bogata i raznolika: od vjerskih događanja, likovnih izložbi, planinarskih pohoda, dječjih radionica, pjesničkih i književnih večeri pa sve do kazališnih predstava ili koncerata klasične i popularne glazbe. Ono po čemu je Krapina ipak najpoznatija jest Krapinski festival službenog naziva Festival kajkavskih popevki, a uz njega je svakako za budućnost kajkavske kulture važan i festival Mali kaj namijenjen djeci. Na festivalu se izvode kajkavske popevke prijašnjih festivala »za velike«, a djeca iz različitih krajeva u kojima se baštini kajkavski govor nastupaju u pratnji komornog orkestra u velikoj festivalskoj dvorani.




Obilje boja narodnih nošnji preplavi ulice oko dvorane posebno zato što se na obližnjem šetalištu nalaze i prigodne kućice čije otvaranje je baš na dan ovogodišnjeg dječjeg festivala nažalost omelo izuzetno loše vrijeme i velika hladnoća. Ipak, svojim posjetom djecu je počastio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je strpljivo zajedno s ostalom publikom pratio i pljeskom nagradio svih 26 pjevačkih nastupa. Brojni su gradovi i općine iznjedrili male pjevače iz njihovih škola, a iz naše županije predstavile su se učenice Hana Mirković, Neva Margitić, Dora Ožanić i Ema Mufić, inače članice školskog zbora Brezice Osnovne škole Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore s pjesmom Zaigraj popevku iz 2013. godine te učenice Ana Bertović i Matea Pleše iz Osnovne škole Skrad s pjesmom popularnog Ive Robića Zagorje iz 1988. godine. Mentori učenicima bili su profesori Žaklina Majetić Mufić i Igor Vlajnić.


Koji tjedan kasnije održali su se i 55. Dani kajkavske riječi u Zlataru, također manifestacija koja obiluje događanjima poput Zbora malih pjesnika, prezentacije starih zagorskih običaja i zanata »Pajdaško sprehajanje«, izložbi tradicijskih zanata, jela i rukotvorina, likovnih izložbi, koncerata, predstava i sportskih susreta, a trajala je od 20. do 29. rujna u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića iz Zlatara. Naravno, i Festival dječje kajkavske popevke nezaobilazan je i možda najpoznatiji događaj ponovo namijenjen djeci i njihovom glazbenom izričaju. No, za razliku od Krapine u Zlataru se potiče prije svega dječje glazbeno stvaralaštvo na način da u školama učenici prvo pišu tekstove, a zatim pod vodstvom svojih mentora i uglazbljuju svoje skladbe. Suradnja je to Zbora malih pjesnika s pjevačima, a veliku čast svima ukazuje i Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom mo. Siniše Leopolda koji je i ove godine prikupio nove aranžmane, snimio matrice i pripremio orkestar.


Poseban je doživljaj učenicima nastupiti u pratnji ovako uvaženog ansambla, pa se svih 19 sudionika izvrsno pripremilo. Iz Gorskog kotara nastupile su učenice Ana Janeš i Lana Talan iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića s pjesmom Kruhek moje mame pod mentorstvom profesorice Sanje Petrušanec Pečar te ponovo učenice Ana Bertović i Matea Pleše pod vodstvom profesora Igora Vlajnića, ali ovaj put s pjesmom Zemla domača. Oba nastupa bila su izuzetno uspješna, a sudeći po interesu učenika za sudjelovanje uvjereni smo kako će i u godinama koje slijede biti još izvrsnih tekstova i pjesama kao i uspješnih nastupa. Svakako ih sve trebamo podržati u njihovim nastojanjima.