ART EXPLORA PROJEKT

Transnacionalni dijalozi na Mediteranu. U Rijeku stiže veliki putujući festival francuske fondacije

Ervin Pavleković

Foto Art Explora / Branka Benčić

Foto Art Explora / Branka Benčić

Interdisciplinarni će festival okupiti brojne umjetničke pozicije i glasove, institucije i organizacije, a preokupacije su teme mora kao zajedničkog mjesta za rad, suživot te inspiracija



RIJEKA – Projekti koji u svoj fokus stavljaju Mediteran i sve ono što problemski čini Mediteran (i) nisu novina, barem u kazališnom svijetu, no veliki interdisciplinarni kulturni projekt koji povezuje mnoge mediteranske zemlje svakako zvuči i svježe i obećavajuće, a upravo je takav veliki projekt putujući festival francuske fondacije »Art Explora«, koji povezuje zemlje Mediterana, a formira se oko jedinstvenog broda-muzeja Art Explorer, trenutno najvećeg katamarana na svijetu i, ono najvažnije, dolazi u Rijeku sredinom travnja sljedeće godine.


Jedinstveni projekt


To dakako znači da ćemo u našemu gradu imati dodatnih kulturnih zbivanja, jer radi se, naime, o jedinstvenome kulturnom projektu koji je strukturiran kao interdisciplinarni kulturni festival u trajanju od tri godine, a između 2024. i 2026. godine uplovit će u brojne gradove, i luke Mediterana, od Francuske, Italije, Maroka, Malte, Hrvatske, Libanona, do Albanije, Grčke, Cipra, Turske, odnosno gradove poput Marseillea, Malage, Napulja, Vallette, Venecije, Beiruta te će na svojem putu uključiti i Rijeku.


Velikoj inauguraciji u Marseilleu ranije ove godine, u lipnju, prethodila su dva manja predotvorenja tijekom proljeća, u ožujku i travnju u Valletti i Veneciji. Uspostavljanjem transnacionalnih dijaloga područja Mediterana, festival uključuje brojne umjetničke formate i žanrove, od glazbe, performansa, izložbi, umjetničkih intervencija, filmskih projekcija, umjetničkih rezidencija do razgovora oko tema koje okupiraju zajednički nam prostor Mediterana.




Desetodnevni će festival tako okupiti brojne umjetničke pozicije i glasove, institucije i organizacije, a preokupacije u središtu interesa su teme mora kao zajedničkog prostora, odnosno mjesta za rad, suživota, inspiracije. Festival otvara pitanja migracija i putovanja, klimatskih promjena i ekologije, umjetnosti i znanosti, tema egzistencije, eksploatacije, povijesti i nasljeđa, umjetničkih istraživanja, sve u kontekstu kompleksnog interdisciplinarnog formata koji oblikuju pozvani kustosi u pojedinim gradovima.


Dok se scene pojedinih gradova aktivno uključuju u realizaciju festivalskog programa, Art Explora donosi dio putujućeg programa koji uključuje međunarodne izložbe u paviljonima, VR iskustvo i brod–muzej. Katamaran koji je ujedno i muzej može ugostiti do dvije tisuće posjetitelja, a na njemu će se moći pogledati izložba »Presentes«, nastala u suradnji s muzejom Louvre kao jedinstveno imerzivno iskustvo u suvremeno oblikovanoj digitalnoj audiovizualnoj instalaciji, koje postavlja u fokus figure žena diljem mediteranske civilizacije. Muzej-katamaran plovi pod jedrima, to jest umjetničkim radom Laure Prouvost.


Hrvatska kustosica


Kustosica francuskog paviljona na Bijenalu u Veneciji 2019. godine, Marta Kirschenbaum, bila je glavna kustosica nedavno završenog francuskog izdanja u Marseilleu, dok je kao kustosica hrvatskog segmenta festivala imenovana Branka Benčić, kustosica međunarodne reputacije i ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koja je omogućila da se u ovaj festival uključi i Rijeku.


– Putem Fondacije »Art Explora« naš će MMSU sljedeće godine biti uključen u EU projekt Kreativne Europe koji se strukturira kao platforma Cross Mediterranean Residency. Radi se o mreži jedanaest institucionalnih partnera koja povezuje umjetničke rezidencije u različitim državama Mediterana, a os koja vertikalno povezuje Vallettu, Napulj i Rijeku, naše je područje razmjene. Tako će u okviru ove mediteranske mreže u rezidenciji Kamov u Rijeci boraviti po jedan umjetnik ili umjetnica iz Malte i Italije, a projekt uključuje rezidencije hrvatskih umjetnika u Valletti i u Napulju. Razmjena je započela već ove ove godine u ožujku kada je u Valletti boravila Renata Poljak, a izbor umjetnika za Rijeku trenutno je u pripremi, najavljuje Benčić te dodaje da se sam festival realizira (i) uz podršku i suradnju Grada Rijeke.


Rezidencijom hrvatske umjetnice Renate Poljak na Malti, u ožujku, započela je suradnja na ovom velikom međunarodnom trans-mediteranskom projektu, koja se nastavila razgovorima na palubi katamarana tijekom Venecijanskog bijenala, između ostalog i razgovorom pod nazivom »Ultramarine: Materiality and History in the Mediterranean context« koji su vodili umjetnice Tina Gverović (HR), Bea Bonafini (IT), Eugenio Viola (IT/Colombia) i Branka Benčić (HR).


Riječka epizoda ovoga velikog projekta uključit će međunarodni interdisciplinarni festivalski format razgovora, projekcija, performansa i glazbe na Gatu Karoline Riječke, gdje će, u zasebnim paviljonima, biti smještene i dvije putujuće izložbe, »Sur l’Azure« i »Undertow«, koje donose uvid u fotografije i videoradove iz arapskog svijeta, dvije umjetničke rezidencije te skupnu izložbu naslovljenu »Iza plime«, koja će biti postavljena u MMSU-u i koja povezuje radove iz zbirki u suvremeni i međunarodni kontekst, te brojne gradske programe i suradnje.