Uspjeh

Riječka umjetnica Anđelka Maras za svoj rad “Noć” dobila nagradu u Padovi i zaslužila pozivnicu za Expo New York 2024.

Valentina Botica



RIJEKA – Riječka umjetnica Anđelka Maras nedavno je postigla velik uspjeh na međunarodnoj umjetničkoj sceni osvajanjem drugog mjesta na izložbi u Padovi. Njezino djelo »Noć«, koje je impresioniralo stručni žiri, donijelo joj je priznanje i pozivnicu da se predstavi na izložbi Expo New York 2024., važan i značajan korak u njezinoj umjetničkoj karijeri.


Umjetnica Maras, koja obilježava 30 godina stvaralaštva, izrazila je svoju zahvalnost na priznanju koje je dobila.


– Izuzetna mi je čast da ću se baš u New Yorku, nesumnjivo prijestolnici svijeta umjetnosti, predstaviti široj publici mojim umjetničkim djelom i biti dio tog događaja. Mogu reći da mi je ovo potvrda već prijeđenog i vremenom provjerenog puta, rekla je Maras.




Njezino djelo »Noć« osvojilo je pohvale likovnog kritičara i kustosa Giancarla Bonoma koji je opisao sliku kao »fantazmagoričnu viziju« koja očarava svojom atmosferom i kromatskom raznolikošću: »Slika dočarava velegradsku stvarnost koja se može naslutiti u prolaznoj atmosferi unatoč nedostatku objektivnih referenci. Brza i neposredna izvedba te kromatski intenzitet scene, potpuno neformalan u svom konceptu, rekreiraju sugestiju koja pruža autentičnu uključenost ističući vrijednost trenutka u prolasku vremena«, stoji u objašnjenju.


Osim uspjeha u Padovi, Maras je također imala priliku izlagati diljem Europe. U prosincu je sudjelovala na natjecanju u Milanu za nagradu umjetnika Europe 2023. gdje je bilo prisutno više od 700 umjetnika iz 32 europske zemlje. Tamo je izabrana da s nekoliko umjetnika iz Njemačke, Belgije, Nizozemske, Švicarske, Italije i Francuske izlaže u prestižnoj međunarodnoj galeriji Thuillier u Parizu. Predstavit će se sa svoja tri rada krajem travnja i početkom svibnja. Također, najavila je samostalnu izložbu u Firenci u kući Dantea.


U povodu izložbe Expo New York 2024, Maras namjerava ostati u New Yorku nekoliko tjedana kako bi iskoristila ponuđene prilike i razvila svoju umjetničku karijeru.


– Jako sam ponosna i sretna što ću na jedan način predstavljati grad Rijeku i našu Hrvatsku. Mislim da će to imati određenog utjecaja za promociju naše umjetnosti na međunarodnoj sceni, kaže.


Anđelka Maras iza sebe ima 30 godina umjetničkog stvaralaštva, od kojih 20 ima svoj atelje Galerija Maras A. u Rijeci. Prošle godine otvorila je atelje i u gradu Rabu. »Tamo se osjećam zaista predivno, stvaram na miru i uživam«, kaže umjetnica.