Kombinat

Riječane ovaj vikend okupljaju oko keramike, stakla, umjetnosti igle i gong fu čaja

Kim Cuculić

Foto Saša Kralj/Jiwafoto

Foto Saša Kralj/Jiwafoto



Živi Atelje DK (Zagreb) i partnerska organizacija Kreativni kolektiv Kombinat (Rijeka) organiziraju cijeli vikend aktivnosti u Rijeci okupljajući ljude oko keramike, stakla, umjetnosti igle i gong fu čaja.


Na programu su pop-up izložba predmeta od ručno rađene keramike i stakla, izrada keramike od divlje gline i glazura s raznih lokacija, izrada staklenog nakita te radionica gong fu čaja.


U petak, 11. listopada, u 18 sati u galerijskom prostoru Python u dvorištu Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci bit će otvorena izložba, koja je u subotu od 9 do 14 sati otvorena za posjetitelje.




U subotu 12. listopada od 11 do 13 sati bit će održana gong fu radionica čaja (kontakt za prijave do kraja dana u petak, na e-mail: [email protected]).


U nedjelju 13. listopada, izložba je otvorena za posjetitelje od 9 do 12 sati, a članovi Živog Ateljea DK su na raspolaganju za razgovore o tehnici i kreativnom procesu. U sklopu Živog Ateljea DK u Zagrebu od 2016. godine djeluje kolektiv Žene ženama.


Kolektiv povezuje žene kojima je Zagreb dom te one koje su iz svog doma morale pobjeći i potražiti ga drugdje. Tijekom prošlih godina članice kolektiva Žene ženama u Živom Ateljeu DK otkrivaju nove vještine i znanja kao što su keramika, staklopuhanje, umjetnost igle i slično.


Nekima su to potpuno nova iskustva i nove vještine koje su prigrlile. Svoje radove, svake godine, članice kolektiva izlažu na nekoliko mjesta u Hrvatskoj. Na izložbi u Rijeci članice kolektiva Žene ženama izlažu keramičke predmete napravljene od mješavine različitih glina, uključujući lokalne divlje gline i glazure.


Dio keramičkih kreacija funkcionalno su prilagođene za kinesku gong fu tehniku dijeljenja/pripremanja čaja koju su upoznale kroz radionice programa Lutajuće umjetnosti i Akademije čaja Živog Ateljea DK


. Staklopuhanje je tradicionalni zanat koji polako nestaje u Hrvatskoj. Članice kolektiva surađivale su s udrugom Stakleni svijet te usvajale magičnu vještinu koja plamenom oblikuje staklo u nakit i druge predmete. Umjetnost igle uključuje pletenje, heklanje, šivanje, čipkarstvo.


Kroz druženje razmjenjuju se ideje i tehnike kako bi se umjetnost igle kreativno kombinirala s drugim vještinama, poput staklopuhanja i keramike.