Večer arija

Priredba posvećena lošinjskom “kralju baritona”: Marin Čargo “utjelovio” Kašmana

Bojan Purić

Filip Filipović, Valentina Fijačko Kobić, Darija Auguštan i Marin Čargo / Foto Bojan Purić

Filip Filipović, Valentina Fijačko Kobić, Darija Auguštan i Marin Čargo / Foto Bojan Purić



Uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića, operni pjevači Marin Čargo (bariton), Darija Auguštan, Valentina Fijačko Kobić (obje soprani) i Filip Filipović (tenor), održali su večer opernih arija, kao prvi od dva programa Dana Josipa Kašmana, priredbe koja glazbom slavi karijeru tog “kralja baritona”, rođenog 1850. godine u Malom Lošinju (umrlog 1925. godine u Rimu), koji je pjevao na najvažnijim svjetskim scenama, uključujući milansku “Scalu” i njujorški “Metropolitan”.


Na ljetnoj pozornici kina Vladimira Nazora, na programu su bile arije iz opusa Mozarta, Čajkovskog, Dvořáka, Puccinija, Tijardovića, Kalmana, Lehara i Straussa ml. Također bariton, mladi splitski pjevač Čargo nametnuo se kao svojevrsno Kašmanovo utjelovljenje.


Ovogodišnji festival čine dvije večeri; uz operne arije koje su “ciljane” na samu 174. godišnjicu Kašmanova rođenja, održat će se i nastup makedonskih pijanistica Mimoze Keka i Jovane Trajčeve, no tek 31. kolovoza.




Organizatori devetnaestih po redu Dana Josipa Kašmana su tvrtka “Cristoforium Art” Danijela Gašparovića, koji je i vodio program te Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Kroz povijest, priredba je održavana s različitim organizacijskim ekipama, voditeljima, sudionicima, koncepcijama i mjestima održavanja.


Prvom koncertu odazvalo se šezdesetak posjetitelja, koji su operne arije pretpostavili istovremenom finalu Europskog nogometnog prvenstva, gledanog na brojnim televizorima ugostiteljskih terasa u neposrednoj blizini lošinjskog kina.