EUROPE JAZZ NETWORK

Prestižno društvo. JazzTime Rijeka primljen u uglednu europsku organizaciju

Filip Brnelić

Arhiva NL

Arhiva NL

Festival JazzTime Rijeka ove je godine kao jedini hrvatski predstavnik pridružen mreži Europe Jazz Network čime je ušao u prestižno društvo dvjestotinjak istaknutih organizacija, udruga i festivala koji njeguju europski jazz



RIJEKA – Ovogodišnjim primanjem festivala JazzTime Rijeka u prestižnu mrežu Europe Jazz Network, riječka i hrvatska glazbena scena dobila je razloge za zadovoljstvo, kao i perspektivu za nova poznanstva, povezivanja i unaprjeđenje rada u kulturnoj organizaciji. Nedavno priključenje prestižnoj mreži koja okuplja dvjestotinjak organizacija, udruga i festivala s kontinenta i šire značilo je da će jedan od najstarijih, a danas i najjači jazz festival u Hrvatskoj na ovogodišnjoj konferenciji EJN-a imati svog predstavnika te dobiti priliku da se učvrsti i promovira kao jedno od najznačajnijih jazz zbivanja u regiji.


Prema riječima Damjana Grpca, umjetničkog voditelja JazzTime Rijeka i sudionika rujanskog susreta u belgijskom Ghentu, iskustva koja se mogu prikupiti iz kontakata s eminentnim imenima europskog jazza mogu pomoći budućnosti festivala, dok mogućnosti koje članstvo u ovakvoj organizaciji otvara domaćim glazbenicima i njihovim projektima mogu donijeti puno toga dobrog.


– Četverodnevni samit u Ghentu bio je dobra prilika da se saznaju nove informacije o današnjem jazzu, upozna s time kako stvari funkcioniraju vani i prepozna kako se one mogu primijeniti ovdje. Tijekom programa razgovaralo se o radu udruga, organizaciji i promociji jazz festivala, razvoju publike, utjecaju umjetne inteligencije na glazbu, a od europskih se organizatora i promotora, koji su otvoreni i rado žele pomoći, dȃ mnogo naučiti. Europe Jazz Network je velika organizacija i za naš će festival biti jako dobro da u toj mreži steknemo što više prijatelja i poznanika, a na konferenciji smo dobili priliku da ispred 400-tinjak sudionika iz 39 zemalja predstavimo JazzTime Rijeka. Osim otvaranja suradnji s festivalima, tu je i prilika da naši glazbenici budu vidljiviji na europskoj razini, a nadam se da će naše članstvo privući i publiku koja će prepoznati kvalitetu festivala. Također, nadam se da ćemo iskoristiti povećanu vidljivost i u smislu privlačenja poznatijih bendova, ali i pokrovitelja i sponzora, navodi Grbac te dodaje kako razgovori s organizatorima jakih jazz festivala u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani već pokazuju naznake u ovom smjeru.


Institucionalni nedostaci




Pod kapom EJN-a najbolje od europskog jazza okuplja se već gotovo 40 godina, uključujući i svjetski poznate organizacije kao što je roterdamski North Sea Jazz Festival, a značaj jazza kao glazbenog izričaja i njegove središnje mreže prepoznat je i na razini EU-a koji cijelu priču podržava u sklopu programa Creative Europe. Snažna zastupljenost jazza u zemljama poput Nizozemske, Francuske, Njemačke i Norveške omogućila je njegov sustavni razvoj kakvog u Hrvatskoj nema, no to ne znači da domaća scena nema što ponuditi Europi.


Foto JazzTime Rijeka


– Mi smo ove godine obilježili 33 godine festivala, a vodstvo EJN-a ostalo je iznenađeno kada su saznali da jedan ovakav festival za koji nisu čuli postoji toliko dugo i u kontinuitetu. Jako im se svidio i naš program Jazz u školama u sklopu kojeg riječkim i županijskim osnovnoškolcima približavamo ovu glazbu. Nažalost, iako Hrvatska sa svjetskim imenima poput pokojnog Boška Petrovića zasigurno ima kvalitetu i tradiciju na koju se može nasloniti, institucionalna potpora na slabim je nogama. U Hrvatskoj danas ne postoji nijedan jazz klub, ili nekakva baza za klupski đir koja je spremna organizirati redovite programe i jazz sezone. Nemamo mjesto koje će davati prostora onima koji počinju, ili onima koji su već etablirani glazbenici, a koji se žele okušati u jazzu. U Hrvatskoj ne postoje ni jazz škole kakve postoje u naprimjer Austriji i Italiji, nema obrazovnog sustava koji bi podučavao jazz. Nadam se da će se to početi mijenjati i da ćemo potaknuti tu kreativnost u glazbenom sektoru. Mislim da je za razvoj kulture i društva važno razvijati i jazz glazbu koja je u svijetu sve popularnija i priznatija, ističe prvo ime riječkog festivala.


Šarolikost i kreativnost


JazzTime Rijeka, koji se u kontinuitetu održava od 1992. godine, ove je godine održan u svibnju, privukavši zapažena imena domaćeg jazza, kao i međunarodne glazbenike i njihove projekte. Festival rado ugošćuje i poznate glazbenike koji su zakoračili u jazz vode poput Radojke Šverko i Gabi Novak, a lista njegovih izvođača kroz desetljeća je proširena i na umjetnike iz cijelog Balkana i Europe, ali i SAD-a, Japana i Afrike.


– Kroz godine su na JazzTime Rijeka nastupili glazbenici iz cijelog svijeta, a uvijek gledamo pratiti naš autorski đir, i to da novi projekti iz Hrvatske dobiju mjesto na festivalu. Mislim da ni na jednom festivalu u Hrvatskoj ove godine nije bilo toliko projekata. Uvijek razmišljamo kako festival prezentirati, na što obratiti pažnju u organizaciji jer nastojimo pobuditi publiku i malo je više privući na jazz, jer to je ipak muzika koja ima puno različitih stilova. Gledamo da zastupimo različite smjerove, standarde, latino glazbu, free, fusion, pa da ljudi mogu pronaći ono što im se sviđa i da se poistovjete s različitim stilovima, napominje Grbac.


Prema ranim planovima, festival bi se iduće godine ponovo trebao održati u svibnju, uz nadu da će vremenski uvjeti ovog puta dozvoliti smještanje u jedinstveni ambijent Trsatske gradine, dok bi uskoro trebao biti nastavljen i hvalevrijedan projekt.


– JazzTime Rijeka pokretač je već spomenutog projekta Jazz u školama, u sklopu kojeg učenicima viših razreda osnovnih škola s našim bendom predstavljamo jazz glazbu. S bubnjem, kontrabasom i gitarom odlazimo po školama u Rijeci i Županiji te djeci na prilagođen način predstavljamo jazz i neke druge žanrove, a djeca su uvijek otvorena, pokazuju da ih glazba općenito zanima i uvijek imaju interesantna pitanja. Smatramo da je ovaj projekt potreban jer je u osam godina školovanja unutar predmeta glazbene kulture za jazz propisano samo 45 minuta nastave. Ovo je šesta godina da uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije provodimo taj projekt, a ove ćemo jeseni ponovo krenuti sa školskim posjetama, najavljuje Damjan Grbac.