Odlazak u devedesetoj godini

Preminuo je proslavljeni jazz pijanist i skladatelj Davor Kajfeš

Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj

Foto Davor Hrvoj



ZAGREB – U nedjelju, 1. rujna, u devedesetoj godini preminuo je proslavljeni jazz pijanist i skladatelj Davor Kajfeš. Mirno je zaspao u bolnici okružen članovima obitelji i slušajući do zadnjeg trenutka jazz glazbu.


Davor Kajfeš je rođen 6. listopada 1934. u Zagrebu. Glazbom se profesionalno bavio od 1957., a studij je završio 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958. do 1967. bio je član Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb, a istodobno član i potom umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz kvarteta. S tim je sastavom snimio niz ploča i nastupao u zemljama Europe, bivšem Sovjetskom Savezu i Americi. Surađivao je s uglednim svjetskim solistima jazza i bluesa, među ostalim s Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Buckom Claytonom, Albertom Mangelsdorffom, Redom Mitchellom, Helen Humes, Big Joe Turnerom i T-Bone Walkerom. Od 1967. Kajfeš je živio u Švedskoj, gdje je do 1999. bio predavač na štokholmskoj Visokoj školi za ples i koreografiju.


Skladao je glazbu za mnoge produkcije suvremenog plesa. Nakon umirovljenja i dalje je povremeno bio aktivan kao predavač i glazbenik, a posljednjih godina posebice angažiran u prenošenju iskustava mlađim glazbenicima.




Kajfeš je bio sjajan skladatelj. Pisao je glazbu za jazz, film, ples i kazalište. Najznačajnija djela su mu: »Davor’s Blues«, »Digression«, »Mrtve magle«, »Eftertanke«, »Arnold’s Orbit«, »Collision«, »Arabesque«, »Ornaments« i »Boogie Balkanique«. Od 1988. surađivao je i nastupao s poznatim švedskim skladateljem i violončelistom Peterom Schubackom, s kojim je izvodio slobodno improviziranu glazbu i 2002. snimio CD »Impositioner«. Obožavao je klasičnu glazbu. Skladbu »Arnold’s Orbit« napisao je nadahnut glazbom Arnolda Schoenberga, dok je za albume »Dialogues with Scriabin« i »Mystic Chords« snimio improvizacije na djela Aleksandra Skrjabina.