Zaslužni kulturnjak

Preminuo Bože Mimica

Kim Cuculić, Portal Novi list

Bože Mimica / Foto arhiva NL

Bože Mimica / Foto arhiva NL



Društvo hrvatskih književnika objavilo je na svojim stranicama da je u 81. godini preminuo njihov član Bože Mimica. Rođen je u Omišu 1942. godine.


Nakon završene osnov­ne škole završio je u Zagrebu srednju školu i studij vanjske trgovine, a zatim na Pedagoškom fakultetu u Rijeci diplomirao kulturologiju.


Od 1966. go­dine živi i radi u Rijeci baveći se kulturom, izdavaštvom i znanstvenim radom. Prve godine njegovog rada obilježene su radom u vanjskoj trgovini, a nakon toga u kulturi i izdavaštvu.




Obnašao je sljedeće dužnosti: voditelj propagandnog odjela Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, zamjenik direktora izdavačke kuće Mladost, OOUR Rijeka, direktor izdavačke i tiskarske organizacije Liburnija Rijeka, direktor predstavništva izdavačke kuće Naprijed Zagreb u Rijeci, direktor izdavačke kuće Vitagraf Rijeka.


Doprinos numizmatici


To su neke od važnijih funkcija koje je obnašao u svom radnom vijeku. Šire područje znanstvenog interesa mu je kultura i povijest, a uže numizmatika iz koje je objavio mnogobrojne studije, znanstvene i stručne članke u glasilima Hrvatskog numizmatičkog društva “Obol” i “Numizmatičke vijesti”, u “Vijestima” Hrvatskog arheološkog društva, u “Zbornicima” Društva za povjesnicu Klana, u “Zbornicima radova” Međunarodnih numizmatičkih kongresa, te u inozemnim časopisima, kao i kolumne u “Novom listu” i “Slobodnoj Dalmaciji”.


Doprinosio je promidžbi hrvatske kulture te nacionalne povijesti i numizmatike, a do sada su mu izdane sljedeće knjige: Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske (Vitagraf, Rijeka, 1994.), Numizmatička povijest Dubrovnika (HAZU, Zagreb, 1994.), Numizmatika na povijesnom tlu Hrvatske – rani srednji vijek (HAZU, Zagreb, 1995.), Numizmatička povijest Rijeke (HAZU, Zagreb, 1996.), Numizmatička povijest Istre i Kvarnera (HAZU, Zagreb, 1997.) i Omiška krajina – Poljica – Makarsko primorje (Vitagraf, Rijeka, 2003.), Povijest Dalmacije od antike do 1918. (Vitagraf, 2003.), Dalmacija u XX stoljeću (Vitagraf, 2003.), Dalmacija u moru svjetlosti, dvotomno monografsko izdanje povijesti Dalmacije od antike do kraja XX. stoljeća (Dušević & Kršovnik, 2004.), Povijest Slavonije od antike do XX. stoljeća, Slavonija u XX. stoljeću (VBZ, 2009.),Slavonija – zlatno srce Hrvatske, dvotomno monografsko izdanje povijesti Slavonije od antike do kraja XX. stoljeća (Dušević & Kršovnik, 2012). Neke od navedenih knjiga su udžbenici na fakultetima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Mostaru i Sarajevu.


Tijekom četrdeset i više godina napisao je na desetke stručnih i znanstvenih radova. Sudjelovao je na mnogim znanstvenim skupovima i kongresima, održao niz stručnih predavanja iz područja opće kulture, arheologije i numizmatike te organizirao više numizmatičkih izložbi. Bio je izvanredni dugogodišnji viši predavač na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci. Napisao je i više priloga i kritika za likovne izložbe hrvatskih umjetnika.


Dobitnik više nagrada


Dobitnik je Nagrade grada Rijeke 1997. godine za “veliki doprinos hrvatskoj i svjetskoj numizmatici”. Primio je Nagradu za životno djelo grada Omiša 2003. godine.


Dobitnik je Županijske nagrade Splitsko dalmatinske 2004., Nagrade Mile Gojsalić u Gatima 2004. godine. Dobitnik je Književne nagrade Josipa i Ivana Kozarca 2010. godine za znanstveni rad.


Godine 2011. predsjednik Republike Hrvatske uručio mu je odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, a Primorsko-goranska županija nagradu za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva.


Bio je dugogodišnjim članom stručnog ocjenjivačkog suda Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i stručnog ocjenjivačkog suda Festivala šansona u Šibeniku.


Član je Arheološkog društva Hrvatske, Povijesnog društva Rijeka, počasni član Hrvatskog numizmatičkog društva i sudski vještak za numizmatiku.


Obnašao je i sljedeće dužnosti: predsjednik Upravnog vijeća Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, predsjednik Upravnog vijeća Muzeja grada Rijeke, predsjednik Društva hrvatskih književnika ogranak Rijeka, predsjednik Odbora za kultura Grada Rijeke, član Kulturnog vijeća Primorsko-goranske županije, član Gradskog vijeća Grada Rijeke, te član Poglavarstva grada Rijeke zaduženog za kulturu.


Bio je predsjednik Lions cluba Rijeke i član Međunarodne udruge Svetog Fortunata. Dragovoljac je Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske, te nositelj Spomenice Domovinskog rata.