VIOLONČELISTIČKI SPEKTAKL

Počinje 8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro u Zagrebu

P. N.

Od 15. do 17. rujna slijedi druga etapa natjecanja u Glazbenom učilištu Elly Bašić, u kojoj će se ocjenjivačkom sudu predstaviti 25 natjecatelja uz pratnju korepetitora



 


 


ZAGREB Od 14. do 20. rujna Zagreb će postati središte svjetske violončelističke scene kao domaćin 8. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro. Ovaj glazbeni događaj okuplja mlade talente iz cijelog svijeta, slaveći uspomenu na velikog europskog glazbenika Antonia Janigra.




 


Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro održava se u Zagrebu svake četiri godine te redovito privlači velik broj domaćih i stranih violončelista, što potvrđuje njegovu iznimnu važnost na svjetskoj glazbenoj sceni. Koncert otvaranja osmog izdanja ovog prestižnog natjecanja održat će se u subotu, 14. rujna, u 19.30 sati, kada će u KD Vatroslava Lisinskog nastupiti Ansambl violončela Antonio Janigro, sastavljen od najznačajnijih domaćih i stranih violončelista. Među njima izdvajamo istaknutu hrvatsku violončelisticu i umjetničku voditeljicu Ansambla Moniku Leskovar, koja naglašava važnost ove manifestacije:


 


„Međunarodno natjecanje Antonio Janigro jedno je od najvažnijih događanja koje pruža mladim violončelistima priliku da se istaknu na svjetskoj glazbenoj sceni. Sigurna sam da će ovogodišnji natjecatelji oduševiti publiku i žiri svojim muziciranjem. Ovo natjecanje svakako će obogatiti kulturnu scenu Zagreba i pružiti nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima violončela.”



Ansamblu violončela Antonio Janigro na svečanom koncertu pridružit će se i Ansambl 100 violončelista, sastavljen od violončelista svih dobnih skupina (učenika i profesora), a koncert je posvećen nedavno preminulom istaknutom glazbeniku, violončelistu i pedagogu Valteru Dešpalju. Koncertu će prethoditi službeno otvaranje natjecanja, uz predstavljanje žirija i natjecatelja u predvorju Velike dvorane, te izložba “Valter Dešpalj – Čista radost” muzikologinje Ane Vidić, s početkom u 18 sati.


 


Od 15. do 17. rujna slijedi druga etapa natjecanja u Glazbenom učilištu Elly Bašić, u kojoj će se ocjenjivačkom sudu predstaviti 25 natjecatelja uz pratnju korepetitora. Dvije finalne večeri na rasporedu su u četvrtak, 19. rujna i petak, 20. rujna u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem mo. Dawida Runtza nastupiti šest najboljih natjecatelja prema ocjeni stručnog žirija.

Organizatori natjecanja su Umjetnička organizacija Cristoforium i Platform for Culture, uz partnere  Glazbeno učilište Elly Bašić, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i Zagrebačku filharmoniju. Natjecanje podupiru Grad Zagreb te Ministarstvo kulture i medija RH.



Svi koncerti su besplatni i otvoreni za javnost, a ulaznice se mogu preuzeti na blagajni KD Vatroslava Lisinskog ili putem online platforme Ulaznice.hr.