Koncert

Pijanist Lovre Marušić oduševio publiku na Lubeničkim večerima

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković



LUBENICE – Posljednji koncert ovogodišnjih Lubeničkih večeri održan je u župnoj crkvi, a nastupio je Lovre Marušić, jedan od najboljih hrvatskih pijanista mlađe generacije.


Iako se najavljeni program sastojao od djela Beethovena, Kunca i Liszta, Marušić je koncert započeo »Sonatom u E-duru« Domenica Scarlattija, a nastavio sa 7 »Bagatela« Ludwiga van Beethovena i njegovom poznatom »Mjesečevom sonatom«. Prije prelaska na dva nokturna Božidara Kunca, ubacio je i »Arabesku« u C-duru Roberta Schumanna, a za kraj je odsvirao »Dolinu Oberman« iz ciklusa Godine hodočašća Franza Liszta. Oduševljena publika pljeskom je pozvala umjetnika da odsvira još jednu skladbu, a to je bio poznati »Nokturno op. 9 br. 2.« Frederica Chopina.


Tek što je završen koncert u crkvi, na trgu se začuo zvuk meha, autohtonog puhačkog instrumenta izrađenog od ovčje kože koji je zasvirao Dinko Mlacović, jedan od posljednjih stalnih stanovnika Lubenica. Nakon što se publika privučena neobičnom glazbom okupila oko seoske šterne, kratkom ceremonijom zaključene su 35. Lubeničke večeri. Izvršni ravnatelj festivala Walter Salković kratkim je govorom zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje glazbene manifestacije u Lubenicama, a predsjednik organizacijskog odbora spustio je festivalsku zastavu s glagoljskim slovom L.