VFF

Otvoren je osamnaesti Vukovar film festival, u konkurenciji za nagrade Zlatni šlep 35 filmova

Vesna Latinović

Foto Gordan Panić

Foto Gordan Panić

Sve filmove VFF-a, koji ove godine ima najveći i najbogatiji program, odabrao je umjetnički direktor Festivala Daniel Rafaelić sa suradnicima



VUKOVAR – Projekcijama hrvatskih filmova »Šuma Striborova« i »Frka«, prigodnim govorima i vatrometom, u perivoju Dvorca Eltz otvoren je 18. Vukovar film festival (VFF). Festival je otvorio zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac koji je rekao da je tijekom godina festival izrastao u svojevrstan vukovarski brend.


– Vukovar film festival je postao punoljetan i ponovo je krenuo uzlaznom linijom. Donio je u grad ne samo filmove, nego i zabavu i druženje, rekao je Sušac.


Zemlja partner Vukovar film festivala je Njemačka, a veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj Christian Hellbach istaknuo je izniman značaj filmova i kinematografije za društvo u cjelini.




– Nadam se da će 18 izdanje pridonijeti da festival postane institucija koja je važna ne samo za grad Vukovar, nego i regiju. Očekujem da će se ovogodišnji festival lansirati u novu dimenziju, rekao je veleposlanik Hellbach.


Projekcije na sedam lokacija


Direktor VFF-a Darko Puharić kazao je da se ove godine VFF može pohvaliti s ukupno 35 filmova u službenoj natjecateljskoj kategoriji za nagrade Zlatni šlep, a bit će prikazano i deset filmova iz podunavskih zemalja koji su bili kandidati za filmsku nagradu Oscar. Projekcije su na čak sedam lokacija u gradu, održava se prva VFF akademija te 2. Dječji filmski festival. Važnu ulogu na VFF-u imaju volonteri, iz čak pet europskih država.


Prvoga dana prikazana su dva hrvatska filma mladih hrvatskih autora – kratki animirani film »Šuma Striborova« redateljice Ane Despot te dugometražni crnohumorni dramski triler »Frka« redatelja Svebora Mihaela Jelića. Oba su filma nagrađena velikim pljeskom publike. Ana Despot je izjavila da je inspiraciju našla u hrvatskoj baštini te da je I. B. Mažuranić utjecala na nju i njezin likovni put. Nakon projkekcije »Frke« publici u Vukovaru predstavila se ekipa toga filma, predvođena producenticom Iris Tomić.


Foto Gordan Panić


– Hvala vam što ste došli pogledati naš film o mladima za mlade. Na ovom je filmu 40 mladih ljudi radilo volonterski i napravili smo nešto dobro, poručila je producentica Tomić.


Slavonski kulturni brend


Sve filmove VFF-a, koji ove godine ima najveći i najbogatiji program, odabrao je umjetnički direktor Festivala Daniel Rafaelić sa suradnicima.


– »Šuma Striborova« i »Frka« dva su filmska čuda. Čudesan film, koji je otvorio Festival, »Šuma Striborova«, animirani film Ane Despot, pokazuje u kojem smjeru idemo i kakve filmove možemo očekivati u budućnosti od nekoga toliko darovitog. Nakon toga »Frka« Svebora Mihaela Jelića, osječki film. Želimo biti lokalni, nacionalni, međunarodni, nekakav »melange« filmskih stremljenja i to se na Vukovar film festivalu vidi, kazao je Rafaelić.


Dodao je da niti jedan film nije slučajno na Festivalu, svaki je intrigantan, umjetnički vrijedan i ostvaruje velike rezultate kod publike matičnih, podunavskih zemalja, o kojima je i riječ na Festivalu. VFF je najjači slavonski kulturni brend koji ima sjajnu budućnost, zaključio je Rafaelić.


»Zauvijek autor« u glavnom programu


Ekipi koja je realizirala dokumentarni serijal »Zauvijek autor« u produkciji Hrvatskog društva skladatelja i HRT-a ne prestaju stizati dobre vijesti. Naime, vodstvo Vukovar film festivala uspjelo je izboriti pretpremijeru filma o Saši Antiću i TBF-u prije nego će isti, po prije osmišljenom planu, biti emitiran kao jedna od sedam preostalih epizoda u jesenskoj shemi državne televizije. Tako je priča o fenomenalnom splitskom tekstopiscu i popularnoj grupi uvrštena u popratni program Festivala. No, došlo je do obrata. Naime, nakon što ga je stručni žiri Vukovar film festivala pogledao, dokumentarac o Saši i TBF-u, iz popratnog su programa uvrstili u glavni program. (K. C.)