Rezultati natječaja

Odabrano idejno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki

Portal Novi list

Prvonagrađeni rad (autori: Lana Grahek, Maroje Mrduljaš, Antonio Patljak, Korina Vuković i Pero Vuković te suradnici Petra Bigor, Yujin Jeong i Filip Majcenić)

Prvonagrađeni rad (autori: Lana Grahek, Maroje Mrduljaš, Antonio Patljak, Korina Vuković i Pero Vuković te suradnici Petra Bigor, Yujin Jeong i Filip Majcenić)

Prvu nagradu dobio je rad Hrvatska – klimaraznolikost / Croatia – climadiversity autorskog tima koji čine Lana Grahek, Maroje Mrduljaš, Antonio Patljak, Korina Vuković i Pero Vuković te suradnici Petra Bigor, Yujin Jeong i Filip Majcenić



Objavljeni su rezultati arhitektonsko-dizajnerskog natječaja za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan koji je raspisalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a provelo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom.


Predmet natječaja bio je odabir najboljega idejnog multidisciplinarnog rješenja nastupa Republike Hrvatske u zadanom prostoru (modularnog tipa), uključujući rješenje vizualnog identiteta i koncept komunikacijske strategije na Svjetskoj izložbi EXPO 2025, koja će se održati u razdoblju od 13. travnja do 13. listopada 2025. godine na otoku Yumeshima u Osaki, u Japanu. Ocjenjivački sud dodijelio je ukupno četiri nagrade!


Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 16 radova od kojih su svi ostvarili pravo sudjelovanja u postupku ocjenjivanja. Ocjenjivački sud u sastavu: Mia Roth-Čerina, dipl. ing. arh. (predsjednica OS-a); Zvonimir Frka-Petešić, mr. sc. (dopredsjednik OS-a); Nevena Tudor Perković, dipl. hist. art.; Zdenko Lucić, univ. spec. oec.; Saša Begović, dipl. ing. arh.; Ivan Marušić Klif, b. art.; Lea Pelivan, dipl. ing. arh.; Sven Sorić, mag. ing. arh. i dizajner; Roman Šilje, dipl. ing. arh.; te zamjenici članova Vanja Žanko, dipl. hist. art., i Frano Petar Zovko, dipl. ing. arh., dodijelio je ukupno četiri nagrade.




Prva nagrada u neto iznosu 8.000,00 eura dodijeljena je radu naslovljenom Hrvatska – klimaraznolikost / Croatia – climadiversity autorskog tima koji čine Lana Grahek, Maroje Mrduljaš, Antonio Patljak, Korina Vuković i Pero Vuković te suradnici Petra Bigor, Yujin Jeong i Filip Majcenić.


Izložba natječajnih radova

Izložba svih natječajnih radova, te razgovor s Ocjenjivačkim sudom, održat će se tijekom lipnja 2024. godine u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) na Trgu bana Josipa Jelačića 1/3 u Zagrebu. Obavijest o točnom terminu održavanja izložbe bit će objavljena na mrežnim stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata.

Prema mišljenju Ocjenjivačkog suda, prvonagrađeni rad “karakterizira jasnoća ideje cjelovitoga multidisciplinarnog rješenja uz suvremenost i prepoznatljivost arhitektonsko-dizajnerskog izričaja”. Središnja tema rada izraženi je učinak klimatskih promjena koje jednako tako utječu na životnu svakodnevicu, kao i na složene geo-političke procese.


Paviljon je osmišljen kao prostor izravnoga tjelesnog iskustva “klimaraznolikosti” hrvatskog teritorija postignutog naizgled jednostavnim tehnološkim rješenjem i uspješnom metodom apstrahiranja prostornih elemenata.



Druga nagrada u neto iznosu 6.000,00 eura dodijeljena je autorskom timu čiji su članovi Zdenko Pavičić, Luči Plosnić, Marina Miljak Sabljić, Segor Garber, Branka Domić, Katarina Baretić, Tin Heljić i Dragan Dužević.



Treća nagrada u neto iznosu 4.000,00 eura dodijeljena je autorskom timu u sastavu: Antun Sevšek, Damir Gamulin, Miodrag Gladović i Ivan Slipčević, sa suradnikom Jasminom Ćemanovićem.



Četvrta nagrada u neto iznosu 2.000,00 eura dodijeljena je autorskom timu koji čine David Naglić, Leo Modrčin, Bojan Crnić, Iva Kliman, Mislav Mironović i suradnici Mackinley Wang-Xu (arhitektura), Bojan Bajić i Jelena Festini (konzultanti) te Chiara Giammarco (visual artist specialist).



Na petom mjestu nalazi se natječajni rad arhitektice Ivane Stanić i dizajnerice Maje Kolar sa suradnicima: Ana Alagušić, Fani Frković, Ksenija Radić Knežević, Matko Šišak, Željko Dragosavac, Ana Bojanić, Irena Opsenica, Ana Opalić, Bojan Gagić, Matija Kralj Štefanić, Renato Stanković, Jelena Milić, Mia Grupković i Vjeran Periček, dok je na šestom mjestu rangiran natječajni rad autorskog tima u sastavu: Ivana Boras, Jurica Ćorluka, Frane Dumančić, Tomislav Fabijanić, Iva Kaligarić, Kata Marunica, Nenad Ravnić, Marko Šesnić, Goran Turković i Dario Urban te suradnica Lucija Jelenčić.


Niti jedan rad nije podlegao kriterijima za isključenje, a to su radovi koji nisu izrađeni u skladu s Programom i Uvjetima Natječaja odnosno oni predani poslije roka navedenog u Uvjetima Natječaja, koji ne sadrže priloge navedene u Uvjetima Natječaja, čija oprema rada nije u skladu s Uvjetima Natječaja, koji nisu predani u zapečaćenom omotu, koji nisu u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, Programom natječaja i ostalim uvjetima natječaja.


Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud je valorizirao radove u skladu sa slijedećim kriterijima: jasnoća ideje cjelovitog multidisciplinarnog rješenja; originalnost, suvremenost i prepoznatljivost rješenja; usklađenost s temom i podtemama EXPO 2025; estetska i oblikovna kvaliteta rješenja; funkcionalnost rješenja; racionalnost, ekonomičnost i provedivost rješenja.


Svjetska izložba EXPO 2025 Osaka održava se na umjetnom otoku Yumeshima, izgrađenom od recikliranog otpada u gradu Osaki, upravo u svrhu održavanja EXPO-a. Za razliku od prethodnih Svjetskih izložbi, prostor održavanja izložbe ograničen je na spomenuti otok.


Upravo zbog lokacije ograničen je i prostor nacionalnih paviljona te je Hrvatska uvrštena među većinu zemalja kojima je organizator dodijelio prostor od 80 m2 za nacionalni paviljon. Prema procjenama organizatora, očekuje se da će izložbu vidjeti oko 28,2 milijuna posjetitelja.


Više informacija o rezultatima natječaja potražite ovdje.