Drugo izdanje

Na Burafestu u Pagu zapuhat će još snažnija kulturno-umjetnička bura

Kim Cuculić

Foto Burafest

Foto Burafest

Za kreativnim kormilom festivala su redateljica i pjesnikinja Rajna Racz te glazbenik Marin Živković



Nakon lanjskog uspješnog premijernog izdanja Burafesta, koji je inicirala i organizirala umjetnička organizacija Nahero, pod vodstvom kazališne redateljice Rajne Racz, u Pagu, u ambijentu Kneževa dvora, od 30. kolovoza do 1. rujna, zapuhat će još snažnija kulturno-umjetnička bura.


Za kreativnim kormilom festivala još su jednom bračno-umjetnički par, kazališna redateljica i pjesnikinja Rajna Racz te glazbenik Marin Živković, koji su za drugo izdanje Burafesta pripremili zanimljiv koktel umjetnosti.


Ovogodišnje izdanje Burafesta će istovremeno okupiti mlade umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti i predstaviti ih na otoku Pagu, ali i lokalne umjetnike. Uz to, Burafest je izrazito interaktivan pa donosi cijeli niz edukativno-kreativnih radionica za djecu, mlade i odrasle.





Umjetnički voditelji i organizatori – Marin Živković i Rajna Racz / Foto Mia Cvitković

Festival će otvoriti predstava »Nježni sport« Dječjeg kazališta Dubrava, temeljena na kultnom stripu Ivice Bednjanca. Drugi dan djeca imaju priliku sudjelovati na dvjema radionicama – ujutro na »Ljetnoj avanturi« pod vodstvom slikarice i psihologinje Tare Beate Racz, na kojoj će »zaroniti« u svijet izrade slikovnice, a poslijepodne na novoj radionici »Pričam ti priču« uz šum mora dramaturginje i spisateljice Sunčice Sodar.


Posljednji dan festivala rezerviran je za radionicu »Svemirski zvukopis« Marina Živkovića koji će s djecom otkrivati zvukove svemira.


Za mlade i odrasle 30. kolovoza je na rasporedu radionica »Boje moga ljeta« koju vodi Katarina Kralj, a polaznici će izrađivati unikatnu ogrlicu od staklenih perlica, kamenčića i sličnih materijala.


Za petak je zakazana i radionica »OsnaŽENE« pod vodstvom plesačice i plesne pedagoginje Vedrane Maržić koja je inspirirana snažnim ženama koje žive na otoku Pagu. Svakako ne treba propustiti ni subotnju popularnu radionicu s okusom vina »Kolaž & Wine« koju je pripremila Tara Racz.


Drugi Burafest je i u znaku glazbe koja je jedan od programskih fokusa festivala. Otvorenje festivala održat će se u lokalnom kafiću Burin. Za petak i otvaranje spreman je koncert i sjajan koncept Luke Dobrijevića, »Lukenijev muzički vremeplov«, kao i vinyl party, nakon kojeg će Duo eleganca (Davor Maržić i Marin Živković) na saksofonima zabavljati goste do kraja večeri.


U subotu će se gradu Pagu predstaviti novopečeni glazbeni sastav More dva do tri koji je netom objavio svoj prvi studijski album inspiriran morem i ljetnim krajolicima. Sastav čine bračni par Katarina Kralj Kreković (vokalistica) i Gordan Kreković (klavir) koji cijeli život ljetuju na otoku Pagu, uz Zvonimira Višića za bubnjevima.


Festival se zatvara u nedjelju, i to koncertom kvarteta Soft Deli koji predvodi Pažanka, vokalistica i kontrabasistica Ivana Dobrijević, prate je Luka Norac na saksofonu, Mislav Peović na kontrabasu te Antun Milinković na klaviru, a publiku će zabavljati klasicima bossa nove, swinga i jazz standardima.


Ulaz na sva događanja je slobodan.